Архив новини Община Несебър

Проведе се първото заседание на Общинската епизоотична комисия

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Проведе се първото за тази година заседание на Общинската епизоотична комисия. То бе свикано по повод Заповед № РД-10-3/03.01.2017 г. на Областния управител на област Бургас относно предприемане на мерки за предотвратяване проникването на болестта инфлуенца (грип) по птиците.

На срещата присъстваха Красимира Тодорова, директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности“ в община Несебър, и председател на комисията, отдел „Екология“, представители на управление „Общински гори, селско и горско стопанство“, РУП - Несебър, Общинска служба „Земеделие“, кметове и кметски наместници, други представители на местната администрация.

Председателят на комисията – г-жа Тодорова откри заседанието, като запозна присъстващите членове със съдържанието на заповедта на Областния управител, а д-р Тодор Нанчев, главен инспектор и ветеринарен лекар за община Несебър и член на същата комисия, разясни каква е основната клинична картина на болестта– начини на разпространение, механизми на предаване и мерките, които трябва да се предприемат за сигурност и ограничаване на разпространението на заболяването.

ИНФЛУЕНЦАТА или ГРИП при птиците е остро заразно заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност. Заболелите от инфлуенца птици са с разрошени пера, омърлушени, липсва апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или цялостен оток на главата. Проявяват се тежки увреждания на дихателната система – кихане, кашляне, хрипове, изтечения от очите, диария, нервни признаци, парализа и смърт. Болестта се съхранява и пренася от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. Хората могат да се заразят с вируса чрез директен контакт с инфектираните птици, контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности, както и при досег със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му.

Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.

В тази връзка последва и издаването на Заповед на кмета на община Несебър с превантивните действия, които трябва да се предприемат не само от страна на общината, но и от собствениците, които се занимават с отглеждането на всички видове птици.
Предоставяме я на Ваше внимание.
Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017