Архив новини Община Несебър

ПРОДЪЛЖАВА СЪВМЕСТНАТА РАБОТА МЕЖДУ ОБЩИНА НЕСЕБЪР И МЕЖДУНАРОДНАТА ШКОЛА „СЛАВЯНСКИ ПЪТ“

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

През настоящата година продължава съвместната работа на община Несебър с Международна  школа за народни изкуства, занаяти и култура „Славянски път”. Това стана ясно по време на среща в началото на февруари между кмета  Николай Димитров и Александър Мосунов – член на Управителния съвет и главен секретар на организацията, която през 2016 г. открива своя шести творчески сезон.
Градоначалникът  информира  г-н Мосунов за новите фестивали, обогатили културния календар на общината през последната година,  и възможностите за творчески обмен, които те предоставят. Николай Димитров подчерта, че градът на ЮНЕСКО е все по-предпочитана дестинация за културен туризъм, като Общинска администрация приоритетно работи по различни проекти в тази сфера, за да поддържа интереса на ниво и да поднася на своите посетители събития с висока емоционална стойност.
Г-н Мосунов от своя страна изрази категорична готовност, че и за в бъдеще възможностите на международната школа „Славянски път“, на нейните педагози – хабилитирани преподаватели по изкуства от елитни ВУЗ-ове от различни страни, на изтъкнати изпълнители – обучители от цял свят като Пол Уинтър (джазмен, 8-кратен носител на „Грами“), Флавио Сала (виртуозeн китарист), проф. Шаукат Амиров, (виртуозен изпълнител на балалайка) и т.н.,както и на всички талантливи младежи, обучаващи се в нея, могат да бъдат използвани от община Несебър в съвместната им работа за развитието на различните културни проекти на територията й.

Припомняме Ви, че години наред „Славянски път“ си партнира с Обединена общинска школа по изкуствата - Несебър и заедно реализират различни културни проекти за утвърждаването и популяризирането на общината като най-голямата и атрактивна културна и туристическа дестинация у нас.

Международната лятна школа за народни изкуства, занаяти и култура „Славянски път” е уникална форма за обучение на таланти от славянските страни.Организацията е  вписана в регистъра на културните организации към Министерство на културата на Р България  през 2010 г. именно на територията на общината.  Основна цел на школата е да изследва, съхранява и развива народното творчество на България, Русия и другите славянски народи; да издига престижа и популярността както на традиционната народна култура, така и на изпълнителското майсторство на отделните й представители; да подпомага междукултурните връзки и музикалното образование, оказвайки методическа помощ на различни музикални колективи и изучавайки опита на държавните и частни, в това число международни програми, да подпомага укрепването на националното самосъзнание, усъвършенстването на националното изкуство на многобройните славянски народи.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017