Архив новини Община Несебър

За първи път в историята на международните си отношения

Несебър се побратими с казахстанския град Караганда по скайп

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Несебър се побратими с казахстанския град Караганда и то по скайп. За първи път в историята на международните си отношения градът на ЮНЕСКО подписа споразумение за сътрудничество виртуално, чрез достиженията на глобализацията - конферентна видио връзка през интернет. Кметовете Николай Димитров и Нурлан Аубакиров подписаха в реално време, едновременно, официалните документи, като си обещаха занапред да развиват отношенията помежду си.

Срещата по скайп започна с приветствие на градоначалника на Несебър към неговия колега с думите: „Всеки договор за побратимяване открива нови широки хоризонти за приятелство и сътрудничество между хората и е в основата на просперитета на градовете. Обмяната на опит и добри практики в сферата на местното самоуправление и опазването на културно-историческото наследство допринасят за развитието на местната икономика, туризъм, култура, спорт и опознаване на народите ни.Сигурен съм, че започналите вече съвместни проекти като международния фестивал за хора с увреждания „Несебър без граници“, както и представянето от Негово Превъзходителство Посланика на Република Казахстан Темиртай Избастин на фотоизложба „Съвременен Казахстан“, са вече едно хубаво начало за още по активни и полезни взаимоотношения“.Кметът на Караганда Нурлан Аубакиров от своя страна сподели, че е изключително щастлив, че денят на подписване на споразумението е дошъл, „денят, в който ставаме по-близки - приятели“. Той информира, че 2016 година е специална за Казахстан, защото се отбелязват 25 години от обявяване на независимостта на страната, а днешният акт на побратимяване внася още хубави емоции в навечерието на празника на столицата им Астана, който е утре. „А рожденият ден на столицата ни е рожден ден за целия Казахстан.“

Малко по-късно в обръщението си кметът на Караганда фокусира вниманието върху грижата и образованието на децата с увреждания, като запозна своя колега Николай Димитров със законово регламентираните права на тези хора и възможностите, които произтичат от това като например развиването на международното сътрудничество в сферата на културата, социалната защита на гражданите им и т.н. Той сподели, че всички местни институции оказват необходимото внимание и грижа на хората с увреждания. Г-н Аубакиров представи и присъстващите на официалното подписване на споразумението от тяхна страна - Александър Ивкин, председател на Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания " Лайықты өмiр", Любов Дудченко, зам.-председател на сдружението от Казахстан и съветникът му Татяна Кравченко. В тази връзка кметът Нурлан Аубакиров бе категоричен, че на второто издание на фестивала „Несебър без граници“ със сигурност Караганда ще вземе участие. „Освен в сферата на културата, образование и туризма, за в бъдеще нашето сътрудничество може да се разшири и в сфери като здравеопазване и бизнес проекти - всичко зависи от нас и нашата добра воля“., обобщи кметът Аубакиров. „От днес ние имаме нови приятели.“, каза на финала на срещата кметът на Несебър Николай Димитров и покани своя казахстански колега да посети града на ЮНЕСКО в удобно за него време.

Иновативният подход, чрез който навярно за първи път в България се подписва такъв вид документ - споразумение за сътрудничество, бе избран и от двамата кметове поради натоварените им работни графици, а и заради стремежа за сближаване на двата града.

В сградата на старото кметство в града на ЮНЕСКО на събитието от българска страна присъстваха още Генчо Вълчев зам.-председател на Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хора с увреждания, заместник-кметовете на община Несебър Иван Гургов и Лазар Япаджиев, секретарят на общината Стойко Стоянов, директори и началници на отдели и др.

Караганда е град в Централен Казахстан, административен център на Карагандинска област. Нарежда се на 3-то място в страната след столиците - бившата Алмати и настоящата Астана по брой на населението. Крупен индустриален център. В града работят големи предприятия за добив на въглища, както и от машиностроителната, металообработващата и хранителната промишленост. Градът е разположен на 200 км южно от Астана и на 1000 км северно от най-големия град Алмати.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017