Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

В КОШАРИЦА СЕ ПРОВЕДЕ ПРАЗНИКЪТ НА ДОМАШНАТА НАДЕНИЦА ЗА ПЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ


За пета поредна година, в с. Кошарица, се проведе Празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценява продукцията. За общото настроение се погрижиха певческите фолклорни групи, както и танцови състави. Всички присъстващи се насладиха не само на изпълненията, но и на прясно изпечената наденица, с по чаша червено вино.

Общинска администрация, бе представена от Николай Димитров – кмет на община Несебър и Лазар Япаджиев – зам. кмет „Туризъм и търговия“.
„За мен е удоволствие да сме заедно на този ден, на този хубав празник. Стана традиция голяма част от културните мероприятия на Общината, да се провеждат и в съставните селища тук, където се подкрепя туризма и икономиката на община Несебър“, с тези думи започна г-н Димитров. Той допълни, че всички трябва да са единни, защото в условията на криза и изпитания, които предстоят пред държавата и общината, само обединени можем да се справим с предизвикателствата и трудностите.

Несебърският кмет завърши с думите: „Община Несебър е стабилна във всяко едно отношение и не води политика на оцеляване, а на планиране и дългосрочно развитие, като се полагат и усилия за запазването и провеждането на културните празници“, след което пожела на присъстващите здраве, щастие и късмет през новата 2015 година.Кметът на с. Кошарица Павел Павлов, също отправи поздрави към всички събрали се. Той благодари на кмета на община Несебър, на общинска администрация и на Общинския съвет, които през тези години работят в добър синхрон и постигат много успехи. „Те са хората и причината за провеждането на празници като този и не само в с.Кошарица, а и във всички други селища“, завърши г-н Павлов.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона. В тази връзка, на територията на община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре и „Празникът на младото вино“ в с. Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития, община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища, а самият Несебър вече е започнал да се превръща в едно четирисезонно място за туризъм и почивка.


Публикувано на 14.01.2015 от Пресцентър Община Несебър

14Яну2015
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017