Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

ИЗКЪПАХА ЗЕТЬОВЕТЕ В КОШАРИЦА


И тази година зетьовете на с. Кошарица бяха „изкъпани” на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал. Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

В спазване на обичая, днес се включи и кметът на селото – Павел Павлов.
Първоначално той и останалите участници в „къпането“, се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там пиха греяно вино и коняк, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая или заради ледената вода, зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая се хвърлиха във водата. Обичаят бе изгледан от множество жители и гости на селото, дошли специално, за да почетат традицията.

В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия. След ритуалното къпане, някои от участниците се отправиха към ресторанта, за да продължат веселбата. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.


Публикувано на 07.01.2015 от Пресцентър Община Несебър

07Яну2015
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017