Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

ПОБРАТИМЕНИЯТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР - САФРАНБОЛУ ЧЕСТВА 20 ГОДИНИ ОТ ВПИСВАНЕТО СИ В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО


След получена официална покана, представители на община Несебър присъстваха на форума на високо равнище в гр.Сафранболу Р Турция, по повод 20 години от приемането на града в списъка на Световното културно наследство. Секретарят на община Несебър - Стойко Стоянов, връчи поздравителен адрес от кмета на община Несебър г-н Николай Димитров на кмета на община Сафранболу г-н Неждет Аксой. На срещата взеха участие ръководители на държавното и местното управление на Р Турция, дейци на културата и образованието, представители на бизнеса, местни неправителствени организации и др.

Град Сафранболу, наричан „Музей на открито”, включва 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО. Поради богатата история и културни ценности се смята за културния център на Турция. Градът е включен списъка на Световното наследство през 1994 г. и с неописуемата си красота и спокойствие, каньони и пещери е посещаван целогодишно от многобройни туристи.

Между общините – Несебър и Сафранболу през 2012 г. бе подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството. Самото сътрудничеството между двата града датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър. Според меморандума двете страни се ангажират да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.


Публикувано на 05.01.2015 от Пресцентър Община Несебър

05Яну2015
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017