Архив новини Община Несебър

ИЗКЪПАХА ЗЕТЬОВЕТЕ ОТ КОШАРИЦА


Зетьове от с. Кошарица – Община Несебър, бяха „изкъпани” на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал.

Традицията повелява на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, да бъдат изкъпани в реката от по двама ергена. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.
В спазване на обичая днес се включиха трима зетя и шестима ергени. Първоначално те се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там те пиха греяно вино и греян коняк, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които им свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая или заради ледената вода, някои от зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая всяка една тройка /младоженец и двама ергени/ се хвърли във водата. Целият обичай бе изгледан от множество жители и гости на селото, дошли специално, за да почетат традицията.
В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия.


След ритуалното къпане, някои от участниците се отправиха към ресторанта, за да продължат веселбата. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.

.
Публикувана на 07 Jan 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017