Архив новини Община Несебър

ЙОРДАНОВДЕН


Богоявление, познат още и като Йордановден - е третият по значимост християнски празник през годината. Според евангелския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление. На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста населеното място, а всички го даряват.

И тази година община Несебър ще почете големия християнски празник. „Богоявление”/Йордановден/ ще се чества както следва:

09.00ч. – Храм „Св. Успение Богородично” – Тържествена Света Литургия

11.30ч. – Литийно шествие да Морска гара

12.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Несебър

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Свети Влас

13.00ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Равда


Община Несебър отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за изваждане на Светия кръст от морето на 6 януари /сряда/.

Всеки желаещ има право да участва в надпреварата, като за целта е необходимо да представи медицинско заключение от общо-практикуващ лекар. От 10.30ч. на паркинга пред Стария фар ще има специализирана медицинска кола за извършване на прегледи на участниците. След направен преглед и представяне на медицинско на дежурния лекар, всеки желаещ ще има възможност да се включи в ритуала. За лица под 18 годишна възраст, освен медицинско и преглед, се изисква и писмено разрешение от родител.

За участие в ритуала по изваждане на Светия кръст от водата е необходима и предварителна заявка, като за целта трябва да изпратите трите си имена и ЕГН на e-mail: pr@nesebar.bg или да се обадите на тел. 0897 000 553
.
Публикувана на 04 Jan 2010 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017