Архив новини Община Несебър

Община Несебър подкрепя гражданските права на наследниците на земи в м. АкротирияЖители на община Несебър, наследници на имоти в местността „Акротирия”, дойдоха днес в сградата на общината. Те пожелаха среща лично с кмета Николай Димитров по повод издадения от областния управител на Бургас акт 4744/17.09.2009 г. за публична държавна собственост на сграден фонд и инфраструктура в местността „Акротирия”, намираща се в землището на гр.Несебър. Собствениците на земи в местността, връчиха на градоначалника копие от декларация, която ще входират до областния управител на Бургас г-н Константин Гребенаров. В нея се изразява категорично несъгласие и възмущение от постановения от областна администрация гореспоменат акт. Имотите, които години наред владее НСА „Васил Левски” никога не са били държавна собственост.

На срещата, инициирана от жители на Несебър, кметът Николай Димитров запозна събралите се граждани с направените стъпки от общината по този казус до момента. Общината е входирала искане чрез областния управител до министъра на регионалното развитие и благоустройството. В него се настоява актът, който е издаден за публично-държавната собственост от областния управител да бъде обявен за незаконосъобразен. Освен това общинската администрация е подготвила иск за завеждане на дело за отменяне на акта и по съдебен път.

Адвокатът на повечето собственици на земи Димитър Статев, който е в течение на конфликта от 2002 година, направи обстойно обяснение, от което става ясно, че никой от собствениците не иска сградите на НСА. „Нека да се разбере - това, което те владеят в момента, никой не го иска. Проблемът е там, че те искат да вземат целия терен и да го приватизират.” Това заяви по време на срещата адвокат Статев. В последното дело, което завежда НСА за терените бе постановено, че държавата няма собственост там.

Кметът Николай Димитров, след като изслуша множество мнения на препълнилите залата наследници на земи в местността, изрази своята подкрепа и съпричастност към позицията на жителите на града, които си търсят гражданските права и искат да реализират своите инвестиционни намерения.

Освен че ще връчат декларацията на областния управител, хората ще изпратят копие и до министър -председателя Бойко Борисов.
.
Публикувана на 29 Dec 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017