Култура - новини от община Несебър


Артиум център в Несебър е домакин на картографска изложба, акцентираща върху значението на Черно море в европейското развитие. Присъствието на региона в географските карти от античността до наши дни отразява промените и тенденциите в картографията, и е доказателство за важността на Черноморското крайбрежие за континента през вековете. Изложбата беше открита от Галина Бабева, директор на дирекция „Европейски и национални политики и програми и екология“ в Община Несебър и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР на РБ, организатор на събитието.
Публикувано на 14.07.2021 от Пресцентър Община Несебър


ПОКАНА

Този петък /9 юли/ от 18 ч. в църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър ще се състои официалното откриване на изложбата „Пътешествие из живите традиции“. Експозицията съдържа повече от 100 фотографии, популяризиращи живото културно наследство на страните от региона.
Събитието е по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО и е инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър, под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Публикувано на 07.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

Фестивалът „Несебър - остров на изкуствата“ за шести път излъчи своите победители. Сцената на Амфитеатъра в Старинния град отново приветства творческите изява на таланти от България и Украйна, обединени чрез многообразието и вдъхновяващата сила на музиката, танца и песента.
Проявата откри Златин Чаушев - представител на общинска администрация, който поздрави публиката и пожела на участниците успешно и достойно представяне. Топли приветствени думи произнесе и Михаела Георгиева - директор на институцията-организатор - ОДК-Несебър.
Публикувано на 06.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

Снощи в Старото кметство в града на ЮНЕСКО се състоя премиерата на дебютната стихосбирка „Пристанище за бури“ на несебърската поетеса Мария Ганчева. Културната проява бе уважена и от семейството на кмета на Община Несебър Николай Димитров. Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ в емоционално и изключително образно и докосващо душата слово представи автора.
Той сподели, че „това е поезия, която сгрява, стопля, извисява, която като морето е разнообразна, поезия, която те завладява и те кара да препрочиташ стиховете, поместени в книгата“, а накрая подчерта, че в „Пристанище за бури“ всеки може да намери своето място и истинско изживяване.
Публикувано на 06.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

ПОКАНА

Община Несебър кани жителите и гостите на града на премиерата на дебютната стихосбирка на поетесата от Несебър Мария Ганчева „Пристанище за бури“. Проявата ще се състои на 5 юли, понеделник, от 18.30 часа в старото кметство в Стария Несебър. Авторката казва за книгата си, че в нея е събрала „море“ от цветове, вълни, прибои, затишия, ветрове, урагани и какво ли още не. Мария Ганчева е отличавана в редица национални конкурси за поезия.

Публикувано на 01.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

От 2-ри юли градът на ЮНЕСКО отново се превръща в сцена на детското творчество с VI-ия Международен фестивал „Несебър – остров на изкуствата”. Форумът ще се проведе на сцената на амфитеатъра и в него участие ще вземат ансамбли, творчески колективи, хорове, формации, студия и изпълнители от България и Украйна. Организатори на конкурса са Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър. Тази година във фестивалната програма ще се включат няколкостотин деца и младежи. Всички те ще имат възможността да изявят своите качества, умения и таланти в неповторимата атмосфера на античния Несебър.
Публикувано на 30.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Фестивалът „Несебърски накит“, организиран от Община Несебър и НЧ „Яна Лъскова – 1905”, за седма година излъчи победители в различни категории и жанрове на народното творчество. Форумът е с конкурсен характер и награден фонд, а участниците се оценяват от жури, в което влизат изявени специалисти в разделите: музика – народна песен и хореография – народни танци.
Събитието бе открито от кмета на общината Николай Димитров, който приветства участниците и им пожела успешно и достойно представяне.

Публикувано на 29.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Децата от гласа по гайда към ООШИ –Несебър взеха участие в 19-тия национален конкурс „Вълшебни ритми“ – Нови пазар, за гайдари и инструментални камерни състави. От там представителите на нашия град се завърнаха с множество награди:
- Гайдарска група (Александър Андонов, Александър Тодоров, Христо Керчев, Йордан Гочев и Стоян Гочев) при ООШИ- Несебър - 1-награда;
- Гайдарско дуо (Йордан Гочев и Стоян Гочев) при ООШИ - Несебър - 2-ра награда;
- Христо Керчев - 2-ра награда;
- Александър Андонов - Диплом за добро представяне.
Публикувано на 24.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Днес на празника Свети дух – Ден на героите, паднали за свободата на Македония, активисти на Македонското културно – просветно братство „Тодор Александров“- гр. Несебър, положиха цветя на паметните плочи и склониха глава в едноминутно мълчание в знак на уважение и признателност пред подвига на героите. При паметната плоча на войводата Димитър Занешев и борците за свобода от Солунски революционен окръг говори г-н Никола Харизанов, който изтъкна приноса на героите за революционната борба във всички етапи на освободителното движение.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

По повод православния празник Свети дух, Равда вярна на традициите отбеляза деня, честван в миналото от дедите ни като Ден на Македония, а днес и като ден на заслужена почит на героите, отдали живота си за нейната свобода и независимост. Организатори на събитието бяха кметството Равда и НЧ „Гоце Делчев 1943”,.
Гости на тържеството бяха ръководството на Македонското културно-просветно благотворително братство „Тодор Александров” , гр. Несебър и негови членове.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 следваща»

Powered by CuteNews