Култура - новини от община Несебър


От днес Мелницата на провлака е дом на изложбата „Богатствата на античния некропол на Месамбрия”. Над 100 артефакта, повечето от които за пръв път, са представени в реконструираната вътрешност на сградата. Предметите са от периода V в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр. и са открити в некропола на Несебър, който се проучва от 1911 г. С това събитие се дава нов живот за един от символните за Несебър паметници на културата. Сградата, ще бъде използвана за експониране на постоянни и пътуващи изложби.
Публикувано на 05.06.2023 от Пресцентър Община Несебър

Несебър бе домакин на олимпиада по ментална аритметика, в която взеха участие близо 200 деца на възраст от 5 до 13 години от различни части на страната. Събитието се състоя в Център за култура и образование „Аритум“. То бе организирано от Детски образователен център за ментална аритметика SmartyKids Несебър по повод третия му рожден ден с подкрепата на Община Несебър.
Публикувано на 05.06.2023 от Пресцентър Община Несебър

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Датата се свързва с кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г., точно в 12 часа по обед е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест на делото на българските герои, отдали живота си за свободата на нашата родина.
Публикувано на 02.06.2023 от Пресцентър Община Несебър

Музей „Старинен Несебър” съвместно с ОДК Несебър организираха посещение на ученици в Археологическия музей по инициативата „Опознай Несебър”. Над 300 деца от начален етап на обучение от СУ „Любен Каравелов“ бяха запознати с любопитни факта от историята на града. Екскурзовод от Музей „Старинен Несебър” разказа пред любознателните ученици много интересни факти от историята като: кога е основан градът, от кога датират най-ранните съдове, намерени по тези земи, какво е открито на дъното на Черно море.
Публикувано на 31.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Достойно представяне записаха възпитаниците на ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов през май в два национални песенни форуми - XXXI Национален странджанско-тракийски конкурс "Фолклорен венец - Божура" – Средец, и ХХХ Национален фолклорен конкурс "Янко Петров", в Гълъбово. От конкурса в Средец ДФФ "Зеленика" завоюва златен медал и запис за БНР - Бургас. Дамян Каравасилев спечели бронзов медал и запис за БНР –Бургас. Теодора Менчева е с поощрителна награда. Запомнящо се бе и участието на Мария Гинева, Стефания Арабаджиева и Мануела Щерева.
Публикувано на 30.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Днес кметът на община Несебър Николай Димитров връчи грамоти на 27 учители и културни дейци за постижения в образованието и заслуги за развитието на просветата, културата и учебната дейност, за добри преподавателски практики , за висок професионализъм при работа с деца, за активност и достижения в различни области на културния живот. Кметът Димитров отправи приветствие към присъстващите на площад „Жулиета Шишманова“ учители, културни и просветни дейци, ученици и граждани.
Публикувано на 24.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Библиотека „Младост“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“организира творческа среща на деца от Несебър с ямболската писателка Генка Богданова. Събитието се проведе в сградата на СУ „Любен Каравелов,“ в класната стая на 3 „г“, с ръководители Елка Пчеларова и Маргарита Славова. Генка Богданова е писателка със значително по обем творчество, включващо всички литературни жанрове.
Публикувано на 23.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

В понеделник 22 май от 18.00 часа в Артиум център ще бъде поставена постановката „Вселената на Кристофър“ . Реализацията на този спектакъл има за цел повишаване на дигитално – медийната грамотност на децата и подрастващите при ползването на интернет, с цел защита от рискове и опасности. Спектакълът е изграден като фентъзи приказка, в която действащите персонажи се сблъскват с едни от най-разпространените злоупотреби – фалшива самоличност и фалшиви новини, кражба на лични данни, насилие и тормоз във виртуалното пространство и др.
Публикувано на 19.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Деца от Обединена общинска школа по изкуства – Несебър отново плениха сърцата на жури и публика на XV-ия национален детско-юношески конкурс „Песенна дъга над Кутев“, провел се в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел. Възпитаници от класовете по гайда - с преподаватели Петко Стоянов и Димитър Петев, и по народно пеене - с преподавател Нели Танева и корепетитор Георги Иванов, се окичиха с поредни отличия от музикален конкурс.
Публикувано на 28.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

В тазгодишното издание на “Децата и вярата” – Великденски Епархийски конкурс на Сливенската митрополия, се включиха над 220 деца от диоцеза на Сливенската епархия. Възпитаници на ОДК- Несебър бяха отличени в следните категории:
– в раздел приложно изкуство първото място зае Теодора Менчева, а второто Мирослав Пейков и двамата от „Етноклуб“, с ръководител Виолета Апостолова;
Публикувано на 18.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 ... 61 ... 63 ... 65 ... 67 ... следваща»

Powered by CuteNews