Социална политика - новини от община Несебър

Ученици от Несебър посетиха бургаския затвор, целта бе да повишат институционалната си грамотност

За пореден път учениците от Община Несебър посетиха затвора в Бургас, където имаха възможността да се запознаят със структурата на институцията и живота на лишените от свобода. Групата на младежи от 11 клас, възпитаници на СУ,,Любен Каравелов” - Несебър, бяха посрещнати от инспектор Жельо Иванов, който отговаря за социалните дейности към същата институция. Той им разказа накратко история на затвора, чиято основната сграда е построена през 1938 г. върху безвъзмездно преотстъпен терен от Общинския съвет на Бургас. Инспекторът информира децата, че има и затворнически общежития от открит и закрит тип. Учениците научиха, че към настоящия момент в бургаския затвор са настанени над 700 души, което го прави един от най-натоварените в страната. Освен това 20 души там са с най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна.

По време на срещата младежите задаваха много въпроси за дневния режим на лишените от свобода и комуникацията с близките им. Интересуваха се какви са заниманията зад стените на затвора, има ли бягства и нарушения на институционалния ред. На срещата с учениците бе поканен и лишен от свобода, който им разкара за причините, които са го довели в затвора. Осъденият сподели личната си трагедия, резултат от дългогодишна употреба на наркотици и отричане на семейството му от него. Разказващият изрази съжаление, но и увереност, че си е взел поука от стореното и никога няма да се върне към предишния си начин на живот. Съветът, който той даде на учениците, бе внимателно да подбират компанията и приятелите си, да спортуват и да не се поддават на вменяването, че ако не пробват от наркотика, който им се предлага, ще бъдат отритнати от групата.

Срещата бе осъществена със съдействието на РС-Несебър, в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ при Община Несебър и затвора в Бургас. Събитието е част от план-програмата за превенция на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на трите институции. Идеята е да се повиши институционалната грамотност на младежите, както и да бъдат предпазени от потенциални бъдещи действия, които са в нарушение на закона. Според нашия и международен опит, превенцията е най-ефективният способ за противодействие на престъпността. Чрез нея се постига намаляване и противодействие на престъпността, така също и повишаване на сигурността на гражданите и доверието им в правозащитните органи.

Powered by CuteNews