Новини от община Несебър

Лазаровден и Цветница в Несебър

Както всяка година на Лазаровден и Цветница улиците на Несебър бяха огласени от народни песни и танци. Вчера и днес в отбелязването на пролетните празници участие взеха над 100 деца от Обединена общинска школа по изкуствата. В съботния ден, пременени в народни носии, младите лазарки преминаха по улиците на новата и старата част на Несебър, като пееха обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и плодородие.


В края на своята обиколка, малките възпитаници на школа се събраха заедно на площад „Жулиета Шишманова”, където пред жителите и гостите на града представиха лазарски песни и хора. Сред гражданите бе и кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Празничната атмосфера продължи и на Цветница, когато песните и игрите на децата отново огласиха Несебър. Изпълнителите се събраха на пл. „Месамбрия”, откъдето тръгна шествие до църквата „Св. Успение Богородично“. Там от сутринта се стичаха вярващи, за да запалят свещ за здраве и да си вземат осветена върбова клонка. Сред миряните, които спазиха традицията на Цветница бяха кметът на Несебър Николай Димитров и семейството му.
Обичая спазиха и възпитаниците на ООШИ, като огласиха двора на храма с песни и танци. След още един кратък танц на крайбрежната улици в Стария Несебър, децата се отправиха към моста на река „Хаджийска“, за да изпълнят ритуала „кумичене“ – хвърляне на върбови венчета в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали, се избира за „кумица“. В духа на традициите, децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада в Новия Несебър, където с последното изиграно хоро поставиха край на пролетните празници.Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017