Новини от община Несебър

ПОЧЕТОХА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА ПРЕД БАРЕЛЕФА Ѝ НА ЕДНОИМЕННИЯ ГРАДСКИ ПЛОЩАД

Пред барелефа на легендарната Жулиета Шишманова се събраха гимнастички от Италия, Русия, Люксембург, САЩ, Испания, Южна Африка, Чили, Великобритания, Литва, Египет и България. Те почетоха безсмъртната Жулиета. Сред грациите, заедно с треньори, съдийки и деятели от изданието на турнира „Жулиета Шишманова”, начело с председателя на журито, бележитата Мария Гигова и Ани Бошева-председател на СКХГ „Черноморец”, присъства и внучката на Жулиета Шишманова - Жулиета Канталупи, настоящ национален треньор на Италия.

Мария Гигова, която беше и главен съдия на турнира, сподели пред присъстващите, че Жулиета Шишманова е великата българска треньорка, която постави основите на българската художествена гимнастика като школа от световен мащаб. Тази школа беше призната от всички световни сили още на първото световно първенство, на което Жулиета се яви като треньор.

Присъствалите на паметника научиха, че барелефа с нейния лик е дело на известния несебърски скулптор Йордан Йорданов. При тържественото откриване на площада преди две години, лентата бе прерязана от кмета на Несебър Николай Димитров, сестрата на прочутата треньорка по художествена гимнастика-94-годишната Мария Аргирова, синът на Жулиета Шишманова - Шишман Василев, и дългогодишния кмет на град - Васил Киров.

Жулиета Шишманова бе предложена и за първия „Почетен гражданин на Несебър” на 27.04.1972 г. от тогавашния кмет на града - Пенко Апостолов. Тя бе избрана за “Личност на века” от „Лайънс клуб”-Несебър.

След като отдадоха почит пред барелефа, участниците в турнира „Жулиета Шишманова“ посетиха и Археологическия музей на Несебър и направиха обиколка на града.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017