Новини от община Несебър

ОБЗОР ОТБЕЛЯЗА ТОДОРОВДЕН

На днешния слънчев съботен ден, в гр.Обзор отбелязаха празника Тодоровден с традиционните конни състезания, организирани от сдружение „Хан Аспарух“, гр.Обзор. Спонсори на събитието бяха кметът на община Несебър – г-н Николай Димитров, председателят на общински съвет – г-н Румен Кулев, кметът на гр.Обзор, г-н Христо Янев и Фондация „Валентин Кръстев“. На празника специални гости бяха кметовете на Сопот и Анево - г-н Деян Дойнов и г-н Николай Николов, както и общинските съветници от община Несебър - Петър Тодоров, Върбан Кръстев и Христо Яръмов.

Тази година, участниците в конните състезания се състезаваха в три категории: „Теглене на шейна“, „Конни надбягвания“ и „Най-красив впряг“. След колоритното представяне на всички участници в надпреварата, печелившите бяха наградени с купи, медали и парични награди за постиженията си във всяка една категория. Първо място за теглене на шейна с 400 кг тежести спечели Йордан Драганов с коня Мартин, второ място зае Митьо Петров с коня Вихър и 350 кг, а на трето място се класира Пламен Петров с коня Шабан и 300кг тежести.

В конните надбягвания титуляр в категорията с първа награда спечели конят Изгрев на Йордан Драганов, втора позиция зае Живко Балев с коня Хектор, а трето място спечели конят Галин на Митьо Петров.

Категорична първа награда за най-красив впряг спечели Петър Янев, второ място за Живко Балев с впряг на коня Зоро, а трето място спечели Недко Димитров. Празникът днес беше уважен от много местни хора на Обзор, както и много гости, специално дошли за събитието.

Честит празник на всички празнуващи днес Тодоровден! Бъдете здрави и благословени! Преданията разказват, че на този ден светецът Св. Теодор Тирон обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси лято. Във връзка с изградената представа за светеца, на този ден се почитат конете и се организират кушии.
Благодарим на всички коняри, които успяват всяка година да поддържат традицията за Тодоровден! Пожелаваме и на тях здраве и благополучие!

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017