Новини от община Несебър

ЕДНО ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ЩЪРКЕЛОВИ ГНЕЗДА В С. ОРИЗАРЕ БЕ ПРЕМЕСТЕНО

Във връзка с планираното строителство на мултифункционална сграда с обществено предназначение и пенсионерски клуб в с. Оризаре, Община Несебър започна предварителна подготовка на терена. Върху общинския парцел, предназначен за застрояване, беше разположена старата селска фурна, на чийто комин от около тридесет години гнездяха щъркели.

Видът бял щъркел е защитен от закона за защита на природата и в тази връзка Община Несебър предприе акция по преместване на щъркеловото гнездо. Действията на общината са предварително съгласувани с Министерството на околната среда и водите и се съпътстват със специално разрешително.

Преместването на щъркеловото гнездо бе извършено в присъствие на представител на РИОСВ - Бургас. Гнездото беше внимателно повдигнато и положено на специална метална конструкция, монтирана върху електрически стълб в максимална близост до парцела, на който бе разположена старата фурна.

В акцията бяха ангажирани още служители на ЕVN, общински служители и служители на фирмата изпълнител на обекта. Използвана беше специална техника и не се допусна нарушаване на целостта на щъркеловото гнездо.

Така то е готово да приеме своите обитатели през идващата пролет.  

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017