Новини от община Несебър

141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА НЕСЕБЪР

Днес се навършват 141 години от Освобождението на Несебър. По този повод Археологическият музей и НЧ “Яна Лъскова“ организираха съвместна инициатива, насочена към ученици от училище „Л. Каравелов“ и кръжочници по краезнание към ОДК.

За присъстващите деца и гости лекция на тема „Освобождение“ бе подготвена от експерта към музей „Старинен Несебър“ Стоянка Димова. От нейния разказ учениците научиха малко известни факти за събитията около две от руско-турските войни, довели до две освобождения на Несебър. Първото – през 1829 г. е краткотрайно и по условията на мирния договор, последвал края на военните действия между двете империи, градът отново е върнат в османско владичество. Въпреки това съдбата му буди интереса на изследователи и учени, и той се превръща в притегателен център за много пътешественици.

Г-жа Димова разказа увлекателно и с много емоция за различните археологически и архитектурни паметници на малкия полуостров, привлекли първите историци в следосвобожденска България, като братята Шкорпил и Константин Иречек.

Историята визира датата 08.02.1878 като Освобождение на Несебър от османско владичество. В този ден отрядът на майор Колантаевски влиза в Несебър. Местното население е разоръжило турския гарнизон и града тържествено посреща освободителите.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017