Новини от община Несебър

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА БАБИНДЕН

И тази година в Несебър бе отбелязан Бабинден. Празникът започна от сградата на Община Несебър, където „бабите” бяха посрещнати лично от кмета на общината - Николай Димитров и зам. кмета - Лазар Япаджиев. Честването продължи на площад „Жулиета Шишманова”. Там жените от Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб – Несебър пресъздадоха обичая „Бабуване“ и стародавните ритуали, съпътстващи Бабинден.

Празникът отново донесе много усмивки и настроение.“Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като по традиция ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: ”Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят“. „Бабата“ пожела на всички млади булки, който нямат деца- да имат , на тези, който имат – още едно, на тези който не са станало баба и дядо –да станат!

Пресъздаването на традиционните ритуали свързани с обичаите за Бабинден се редуваха с народни песни и танци в изпълнение на ФФ”Българка”, ФФ”Македонка” при НЧ”Яна Лъскова-1905 и ТС „Месамбрия“ към ООШИ- Несебър.

Обредите и обичаите, съпътстващи празници като Бабинден, са част от нематериалното културно наследство на народа ни. Чрез активна подкрепа при тяхното отбелязване, Община Несебър държи жива паметта и уважението към традициите, който оформят националното ни самосъзнание.

Бабинден е един от големите женски празници, който народният календар отбелязва с голяма почит. Неговите корени са назад в хилядолетията, когато славянските жени са изразявали своето преклонение към „ бабата“ , която помага при появата на новия живот. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017