Новини от община Несебър

АНСАМБЪЛ „ПИРИН” С КОНЦЕРТ В НЕСЕБЪР

В края на миналата седмица гостите и гражданите на Несебър имаха несравнимото удоволствие да се потопят в магията на българския фолклорен гений чрез спектакъла, който ансамбъл „Пирин“ постави на сцената на амфитеатъра в древния град.

Ансамбъл „Пирин“ е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство по света. Обликът му внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценно духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността. Талантливите изпълнители – творци със свой принос, натюрел и обаяние, създават запомнящи се образи със звънки и чисти като кристал гласове и с виртуозните си умения „да изтръгват” невероятни звуци от инструментите си.

В дългогодишен труд и творческо вдъхновение се ражда танцът, който няколко поколения артисти показват пред света. Всеки танц е възбуда, физическо и духовно себеотдаване, магия, от която не можеш да избягаш.

Изкуството на Ансамбъл „Пирин“ е една фолклорна приказка за красотата и магията, за космическата сила на българския танц, на българската песен, на българската музика, на българската шевица. В нея главни действащи лица са танцьорите, музикантите и певиците от ансамбъла. Той се явява емблема на човешката цивилизация и отворен прозорец към най-древните пластове на европейската култура.

Ансамбълът е създаден през 1954г. и тази година чества 65-ия си юбилей. Негов директор е нашия изявен съгражданин д-р Данислав Кехайов, хореограф– Мирослав Димитров и диригент Стоимен Добрев.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017