Новини от община Несебър

ПОСЛАНИКЪТ НА ДАНИЯ ПОСЕТИ НЕСЕБЪР

Вчера кметът на Несебър Николай Димитров посрещна Негово Превъзходителство посланика на Кралство Дания Сьорен Якобсен. На срещата в Старото кметство присъства и гл.инспектор Живко Даскалов- началник на РУ Несебър.

Срещата бе инициирана от г-н Якобсен и целеше заздравяване на добрите връзки на приятелство и сътрудничество между посолството на Дания и Община Несебър. Г-н посланикът изрази своето възхищение от забележителното културно и археологическо наследство на Несебър, с което той и семейството му са се запознали през миналото лято.

Част от обсъдените по време на срещата въпроси касаеха организацията и мерките за сигурност, които общината е създала за посрещане на туристическия сезон. Между засегнатите теми бяха променените изисквания за таксиметровите превози, чрез което се цели повишаване на сигурността, медицинските центрове и условията им на работа с туристи. Кметът подчерта, че командированите полицаи вече са налице и техническите средства осигуряващи нормалната работа на полицията са в изправност.

Г-н Живко Даскалов уведоми госта, че вече трета поредна година се отчита спад на престъпността, като за миналото лято тя е била с тридесет процента по-ниска от предходната година. Той изрази увереност, че това е резултат от съвместните действия на общината и Районното управление на МВР. В момента върви процедура, финансирана от Община Несебър за разширяване на видеонаблюдението в к.к Слънчев бряг. То ще се осъществява в над деветдесет точки на цялата територия на комплекса, като камери ще бъдат монтирани на най-уязвимите места.

Гостът бе впечатлен от големия брой туристи- между 300 и 400 хиляди дневно във високия сезон. Интерес за г-н Якобсен представляваше стремежът на Община Несебър да промотира алтернативни форми на туризъм. Всеки сезон общината предлага богата и разнообразна културна програма, която в комбинация с уникалното историческо и археологическо наследство на региона се превръща в цел на пътуването на много туристи.

Г-н Димитров сподели, че за осъществяване на тези планове, общината си партнира с министерството на културата и различни организации. Напоследък ресорните общински звена работят по европейската програмата „Региони в растеж“, чрез която се очакват средства за рехабилитация, реставрация и консервация на паметници на културата на територията на древния град.

Общината работи последователно и упорито за повишаване на историческата и културна стойност на наследството на Несебър, което ще допринесе за по- високото качество на предлагания туристическия продукт.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017