Новини от община Несебър

КЛУБ “КРАЕЗНАНИЕ“ ПРИ ОДК НЕСЕБЪР В ОТКРИВАНЕ НА ТАЙНСТВАТА НА СТРАНДЖА

Преди дни, децата от клуб “Краезнание“ към ОДК – Несебър и тяхната ръководителка Ваня Митева се отправиха на пътешествие към Странджа – безкрайно море от зеленина, обвито в мистика, неразкрити загадки и древна история.

Тази година учебната екскурзия бе посветена на тайнствата на Странджа планина – звездната врата към инопланетни цивилизации, хранителка на легенди за древни тракийски царе и египетски принцеси.

Първата спирка от пътешествието на групата беше Малко Търново, откъдето придружени от местен екскурзовод, участниците в експедицията тръгнаха към местността Градището, където дълбоко скрита от човешките погледи се намира гробницата на египетската богиня Бастет. В плен на вълшебството и тайнството на местността, децата чуха страховити и завладяващи легенди за най-голямата, все още неразгадана тайна на Странджа планина.

След обяда групата продължи към водопада Докузак, където имаше весела фотосесия за спомен от прекрасния природен бисер. На фона на величествена гора и буйна зеленина, водите на Докузак се леят върху ръбати и изваяни от природата скали.

След това маршрута ги отведе до село Бръшлян – автентично странджанско село, архитектурен резерват, част от природен парк Странджа. Младите родолюбци се наслаждаваха на чистия планински въздух и аромата на билки и цветя, на нежната странджанска идилия, красота и история събрани в малък парк българска земя. Тук те посетиха Килийното училище, създадено през 1871 година от свещеника в църквата, в което децата се учили на четмо и писмо, седейки върху овчи кожи, без столове и чинове, пишейки първоначално върху пясъчници, а след това върху восъчна дъска.

На път за дома младите ни приятели от клуб “Краезнание“ при ОДК-Несебър потънаха в размисли, емоции и впечатления, които ще отнесат у дома, за спомен от това тайнствено приключение в миналите времена. Обещаха си отново да се върнат в Странджа, за да се впуснат в ново приключение, откривайки нови тайни и изживявайки нови емоции!

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017