Новини от община Несебър

КОЛЕДАРИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР НАРИЧАХА ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ

Традиционният български обичай Коледуване винаги е бил част от празничните ритуали в Община Несебър. Преди дни, облечени с традиционни носии, с накичени с китки и пуканки калпаци, коледарите от ОУ „Георги Стойков Раковски”- Оризаре тръгнаха от училището към пенсионерския клуб, огласявайки улиците с коледарски песни, специфични за родния край за прослава на стопаните и благопожелания.

Председателят на пенсионерския клуб на селото дари коледарите с коледарски кравай изработен специално за празника.

С весело настроение и песен коледарите се отправиха към кметството на Оризаре за да поздравят кмета, г-н Неделчо Недялков.

Водачът на групата изрече коледарска благословия с пожелание за здраве, благополучие и щастие в семействата.

Във връзка с коледните и новогодишни празници и учениците от 3 клас при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-.Равда пресъздадоха обичая Коледуване. Децата, облечени в типичното коледарско облекло - ямурлук, украсени калпаци и геги, огласиха със своите песни училищната сграда, след което тръгнаха към административната сграда на Кметство Равда .Там бяха посрещнати от кмета г-н Бакалов и кметски служители. Коледарите пяха и наричаха за здраве, берекет и благополучие през цялата година. Домакините отвърнаха с добри пожелания и почерпиха децата с кравай, плодове и орехи.

Звучни коледарски песни и наричания огласиха тихата и свята нощ в Несебър. Из смълчаните улици на града коледуваха момчетата от Обединената общинска школа по изкуствата. Коледуването е един от традиционните български обичаи, съхранен през годините. Коледува се от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. Облечени в традиционни празнични народни носии, загърнати в ямурлуци, нарамили торбички, коледарите обходиха много домове, като не пропуснаха и тези на едни от най-личните хора в града – учителите.

Под звуците на гайда те изпълниха типичните за Коледа обредни песни и направиха наричания за здраве, щастие, берекет и благополучие. Домакините посрещаха с радост и благодарност напетите коледари и ги даряваха с краваи, орехи, плодове, лакомства и пари.

Несебърската коледарска дружина за поредна година показа, че тачи и съхранява народните традиции, предизвика много положителни емоции и дари надежда за сполука и по-успешно бъдеще в десетки домове.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017