Новини от община Несебър

УЧЕНИЦИ ОТ ПГТ „ИВАН ВАЗОВ“ – СЛЪНЧЕВ БРЯГ ДИСКУТИРАХА ТЕМАТА „ДРОГАТА - СПАСИТЕЛ ИЛИ РАЗРУШИТЕЛ“

Темата за наркотиците, които са „цветен рай” и път към омагьосания ад, е много позната, но същевременно любопитна за младите хора. Във връзка с тази деликатна тема МКБППМН – Община Несебър и училищното ръководство на ПГТ,,Иван Вазов “ – Слънчев бряг организираха дискусия на тема ,,Дрогата - спасител или разрушител”.

Група ученици от 10 клас проиграха сцена на т.н. ,,зарибяване” на младежите с дрога в заведение и начина на предлагане на видовете наркотици. Беше демонстрирано как по невинен начин става уговарянето на младите хора и им се предлагат удоволствие и настроение. По наивните стават жертви, защото тези решения невинаги са най-добрите, а в някои случаи могат да бъдат фатални.

Младежите доста оживено реагираха и коментираха по темата. Повечето от тях знаеха за видовете наркотици и за тяхното въздействие. Но за наказанията, които предвижда Наказателният ни кодекс, за производство, разпространение и притежание на наркотични вещества, дори за цигара марихуана, ги информира съдия Мария Берберова-Георгиева от РС Несебър. Тя предупреди, че употребата на наркотици в чести случаи води до извършване на други тежки престъпления, като кражби, грабежи, нанасяне на телесни повреди и дори убийства, с цел набавяне на средства за закупуване на така необходимата доза.

В края на срещата психоложката към МКБППМН Румяна Костова посъветва младите хора да правят разумни решения в своя живот, защото грешките на едни се превръщат в тревога за други. Всеки сам трябва да реши дали наркотиците дават нещо стойностно в живота или неусетно отнемат семейство, приятели, дори самия живот.

На финала на срещата бяха раздадени различни информационни материали, свързани с темата, които ще помогнат на младежите да се предпазят от изкушенията, които са всекидневно сред тях.

Статистика от Европейския доклад за наркотиците от миналата година сочи, че производството на кокаин и хероин се увеличава, но канабисът е наркотикът, употребяван най-често от всички възрастови групи. Интересът към него е особено голям през пубертета и юношеството, когато желанието за експериментиране е също толкова голямо. Данните от изследвания на национално равнище сочат, че определено канабисът е най-често употребяваното незаконно психоактивно вещество сред младите хора в България. Според данни на Националния фокусен център 27,1 % от учениците от ІХ до ХІІ клас поне веднъж в живота си са пушили канабис, а 12,2% са употребили поне веднъж през последните 30 дни.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017