Новини от община Несебър

НЕСЕБЪР ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА НИКУЛДЕН

Нашият град възниква като пристанище преди повече от три хилядолетия. Съдбата и възходът му са неразривно свързани с морето, което векове наред осигурява прехрана и сигурност на жителите на Несебър. Затова Денят на свети Николай Чудотворец покровителя на моряци и рибари е тачен , чакан и празнуван тържествено.

Както всяка година, несебърската църква отдаде почит на светеца с празнична литургия в храм “Св. Успение Богородично”, литийно шествие и традиционния водосвет за здраве. Тържествата се пренесоха на площад „Месамбрия“, където отец Петър от несебърския храм поздрави и благослови присъстващите. Той припомни накратко значимостта на великия чудотворец, отправи благопожелания към всички и поздрави имениците, сред които и кметът на общината Николай Димитров. Свещеникът припомни, че взаимната помощ, сплотеност и грижа между хората са ключа за преодоляване на всички препятствия и отправи молитва за сила и разум между човеците.

Кметът Николай Димитров също поздрави всички именици, жителите и гостите на Несебър, рибарите, банкерите и търговците, на които св. Николай е покровител.Той пожела на рибарите пълни мрежи, а небесният покровител да ги пази и да укротява бурите пред лодките.

На площада, по станала вече традиция всеки можеше да опита ароматна рибена чорба, червено вино и вкусна питка, с които Община Несебър почерпи за празника. Тържествата, посветени на Никулден, продължиха с изпълненията на вокалните групи „Македонка“, „Българка“ и Танцово студио „Месембрия".

В празничната вечер, бе открита станалата вече традиционна тематична изложба на Дружеството на несебърските художници. В експозицията бяха подредени творби на, Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Иконопис, маслена и акварелна живопис и пластики бяха акцентите в изложбата, посветена на Никулден. Всичко, което е свързано с морето, неговите обитатели, вечния Несебър и неговите символи, присъстваха в авторските творби.

Свети Николай чудотворец е измежду най- почитаните светци. Храмовете с неговото име са най- много след тези на Христос и Богородица в Православния свят. Светецът е праобраз на Дядо Коледа – символ на щедростта и милосърдието.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017