Новини от община Несебър

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 22-РИ СЕПТЕМВРИ

Днес пред крепостните стени на стария си град, Несебър отбеляза деня на Независимостта. В присъствието на кмета Николай Димитров, зам.-кмета Виктор Борисов, началници на отдели към общината, граждани и гости на града, бе издигнат националния флаг на Република България.

Гордо развятото знаме напомни за събитията от 1908, когато на 22 септември преди 110 години, България обърна нова страница от съвременната си история. Родено бе третото българско царство!Този ден бележи апогея на българското национално самочувствие, защото независимостта е дело осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността и гордостта на народа, и неговото желание за самоопределение и просперитет.
Обявяването на независимостта е акт на самоувереност и смелост, който бележи промяната на статута на българската държава във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Независимостта изменя и международноправния статут на България: от васална и зависима от Високата порта държава, от непълноправен субект на международното право според Берлинския договор, България се превърна в пълноправна зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по собствен политически, икономически и духовен път.

Тези събития са извор за национална гордост и доказателство за израстването на българския народ.
Те са доказателство, че България още преди 110 години е извоювала своето място всред най – уважаваните европейските държави.

В празничните прояви участие взеха деца от ООШИ с изпълнение на „Влашки танц“, фолклорна група „Славееви гласове“ с ръководител Руска Узунова към СУ „Л. Каравелов“-гр. Несебър и Зигфрид Цаниер от ДТС към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с рацитация на стихотворението „Към Родината“ от Атанас Далчев. Вдъхновено слово произнесе Златин Чаушев- началник на отдел „Несебър – Световно наследство“.Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017