Новини от община Несебър

Празникът на Несебър се превърна в духовно изживяване и тържество на любовта

 Празникът на Несебър се превърна в празник  на  споделената емоция и  неудържимата любов.  Млади и влюбени хора избраха  сцена на крепостните стени   и  пред многохилядната публика , открито  дадоха израз любовта си. Атмосферата на  възторга и екзалтацията  премина като вълна през множеството,  провокирано от неочаквания жест на млад германец,  който отправи предложения за брак на дамата на сърцето си.Това отприщи емоциите в сърцата на още две влюбени двойки и вечерта се превърна в и тържество на всемогъщата любов. Именно заради неповторимата емоция, която предлага в двудневната си програма на 14 и 15 август, Несебър привлича вниманието от години и много туристи правят своите резервации за почивка именно в тези дни на летния месец.

  Денят на Успение на Света Богородица бележи кулминацията в  летния културния календар на общината и духът на празника се пренесе  в душите и сърцата на всички- граждани и гости дошли да споделят вълната на празничния възторг.
 Събитията   започнаха още на 14 август  с премиератата на знаковата за града книга " Кметовете на Несебър след 1878", чието представяне в сградата на старото кметство  на града бележи символиката на приемствеността  в управлението на Несебър за  последните 140 години.

Предпразничната вечер продължи с изложба на Сдружение „Арт Несебър“  в Демонстрационния център на занаятите в Новия Несебър. Чрез  изразните средства на четката и цветната  палитрата  авторите Видка Липчева, Йордан Йорданов и Радослав Ралев дадоха израз на тънката, неизказана и чувствена любов към своя град.

  Църковните  ритуали на този велик православен празник бяха  белязани с литийно шествие, предвождано от Негово светейшество Сливенският миртополит Йоаникий и свещенослужителите на несебърския храм  "Св. Успение Богородично".

Шествието, придружаващо чудотворната икона на Богородица  Мегарска тръгна  от препълнения  с богомолци  храм и се спусна по улиците на старинния град, а множеството се прекланяше пред образа на Божията майка, покорено от силата на православната вяра  и преклонението пред светицата.
  Вечерта  на 14 август общината традиционно  посвещава на най- изтъкнатите представители на несебърското общество - хора с безспорен принос  за развитието и славата на града,хора с различни съдби и житейски поприща, но безпорно отдадени на работата си  в полза на  общността. Домакин на събитието бе кметът Николай Димитров, които поздрави  и  връчи на четирима изявените граждани  почетни грамоти и плакети за  активен принос в обществения живот на Несебър.

  Тази година отличените бяха:
 Христиана Петкова - вокалист на група „Морски звездички” към ОДК и състезател на СК „Бушидо” -   Несебър, отличена е с множество награди заради певческия си талант и голям брой награди по карате, носител е на европейска титла на провелия се шампионат по карате киокушин/шинкиокушин за кадети в Полша през 2017 г.    
Миглена Щерионова -  личност с многостранни интереси и изяви в обществения живот, организатор и творец, дългогодишен председател на читалищното настоятелство на НЧ „Яна Лъскова 1905” и уважаван и авторитетен гражданин на Несебър.
   Тодорка Желязкова е посветила своето време и енергия на най - ценното за нас - децата на Несебър. Дългогодишен директор и учител , нейните живот е   посветени на каузата за престижа,  отговорността и високото качество на  образование, което  децата от училище л.Каравелов   придобиват.
   Любен Манолов -професионалист, запечатал с безпогрешна точност историята на Несебър и региона през своя обектив. Отдал години от живота си  на фотографията, той улавя и съхранява паметните моменти, които бележат най -знаковите събития за града ни  през последните близо 40- години.
 За тези  бележити хора на Несебър, за гражданите и  гостите, за всички с душа отдадена на музиката, празничен концерт изнесе жената с най- характерен и запомнящ се глас - дивата на българската естрада -  Тони Димитрова.

Веднага след тържествената света литургия  сутринта на 15 август, в присъствието  на кмета Николай Димитров, граждани,  представители на администрацията и гости, под звуците на химна на републиката  и в чест на празника, пред крепостните стени бе издигнат флагът на България.

Десетото юбилейно състезание на плувния маратон „Несебър”, организиран от общината и Спортен клуб по водни спортове „Месембрия“ привлече  шейсет и седем плувци, разделени в няколко категории: деца - момчета и момичета,  жени и мъже. Най-добрите от състезателите бяха наградени от  кмета Николай Димитров, зам. - кмета Иван Гургов и директора на Дирекция "Контролни дейности и информационна сигурност" Георги Щерев. Тази година  звезда  на   маратона  на Несебър и победител в категорията мъже стана Антъни  Иванов. Присъствието на  плувец от такъв мащаб, шампион на България и носител на титли и медали от състезания по цял свят, е  свидетелство за престижа на  маратона, който вече десет години дава е част от празничните събития за 15 август.

С първи  награди бяха отличени още Александър Божилов  (при момчетата), Светла Згурова - категория жени Емилия Берегова при момичета.
  Празниците са трепет и очакване и за най-малките, които тази година отново се събраха в Южния парк, за да се  забавляват с изкуството  на артистите на "Цирк Балкански” и да се повеселят, и играят с аниматорите от парти агенция „Смехотерапия”.


 От 20.00часа  младата, но вече набрала популярност рок група „Джерами“ заби жици на площад „Жулиета Шишманова”  в Новия Несебър. Фенове  от цялата страна и чужбина пяха и танцуваха   под звуците на твърдата музика, и вълната на хард рока се понесе над морето.

В градацията на  празничните събитията изпълненията на български фолклорни ритми беше отредено на ансамбъл "Българе ". Пищните звуци на  народната музика  събраха на  сцената на крепостните стени многохилядна публика, очарована  от магията на  българския фолклор. В края на спектакълът,  ансамбъл „Българе“ получи икона  на Богородица Елеуса-  подарък  от професор Иван Гаврилов.

Емоцията на вечерта набра сила и за любителите на класическа музика амфитеатърът предложи изпълнения на  популярни   арии от опери и оперети. Концертът под надслов " Уникалните гласове" представиха  Тримата тенори.

Събитието беше прелюдия към най- значителната и атрактивна част от вечерта когато на  Централната сцена на Крепостните стени, пред многохилядното множество излезе кралят на българската поп-музика, изключителният Васил Найденов. Неговото присъствие възпламени публиката и тя  запя неповторимите хитове на звездата от седемдесетте, осемдесетте и деветдесетте години.

В празничната вечер един неочакван жест екзалтира публиката.“ Пробил“ огражденията около централната сцена германеца Макс коленичи пред  многохилядната публика и отправи предложение за брак към дамата на сърцето си. Това отприщи вълна от романтика и в продължение на вечерта още две двойки афишираха любовта си и публично взеха решение за съвместен живот.

Едно от забележителните изпълнения в празничната вечер бе          " Сферата на смъртта"  - част от каскадите в програмата на "Цирк Балкански". Умопомрачаващият със своята сложност и дързост номер събра възторга на публиката.
Преди кулминацията в празничната нощ  кметът  на града Николай Димитров се качи на сцената за да поздрави присъстващите и да пожелае здраве, благоденствие,  успехи  и мир    на всички  присъстващи на  Празника на Несебър.
Вечерта приключи с грандиозна заря. Светлините изригваха сякаш от морето и осветяваха  залива в продължение на 20 минути. Вълна на възторг заля публиката и  виковете на възхита  съпътстваха  последните минути от празничната нощ.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017