Новини от община Несебър

200 УЧАСТНИЦИ ОТ ТРИ СТРАНИ СЪБРА ФЕСТИВАЛЪТ „НЕСЕБЪР БЕЗ ГРАНИЦИ“

Фестивалът „Несебър без граници“ за четвърта поредна година даде възможност на хора с увреждания да покажат, че за изкуството граници и ограничения няма. Над 200 участници от България, Казахстан, Русия дадоха израз на порива си към красота в различни сценични изкуства на амфитеатъра в старинния град. По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че тази инициатива е едно от важните събития в културния календар на общината и доказва, че силата на духа е над всичко. Той заяви, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови и нови съмишленици. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала и един от инициаторите на форума, приветства присъстващите и изрази благодарност към всички, особено към Община Несебър, за широката и безрезервна подкрепа към тази благородна инициатива. Организаторите имат идеята фестивалът да стане фамилен, като по този начин семействата на участниците да демонстрират подкрепа към близките си, не само в усилията им да подобрят здравословното си положение , но и да не допуснат хората с увреждания да бъдат десоциализирани и изолирани от обществото. Радостина Пирева, директор на дирекция „Социални грижи и услуги“ към Община Несебър – прочете поздравителен адрес от председателя на НАСО - Георги Георгиев.

В продължение на два дни участниците дадоха израз на своя талант и умения на сцената на амфитеатъра и най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от жури в състав: Димитър Йорданов, председател - завършил е Музикалната академия в Пловдив, диригент, музикален педагог и художествен ръководител на ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър; и членове - Людмила Герова от София, диригент на камерна капела „Полифония“, дългогодишен музикален продуцент на вокалната музика в националното радио и певица с концертна дейност; Светлана Коротких, ръководител катедра "Социална и културна дейност" в Двореца на учащата се младеж в Санкт Петербург.

Целта на фестивала „Несебър без граници“ е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на IV-ия Международен фестивал „Несебър без граници“ са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания .

Предоставяме на Вашето внимание наградените с първо място в различните категории:

Номинация „Народен вокал. Соло“

Стоянка Петрова - гр. Средец, България.

Номинация „Естраден вокал. Соло“

Карина Жакова - гр. Брянск, Русия .

Номинация „Танц в инвалидна количка. Соло“

Айгуль Балмагамбетова, - гр. Саран, Казахстан

Номинация „Танц в инвалидна количка. Ансамбъл“

Ссемеен танцов колектив „Позитив" - гр. Череповец, Русия.

Номинация „Хореография“

Танцов колектив „SMAIL“ - гр. Караганда, Казахстан.

Номинация „Жестово пеене. Соло“

Вадим Григорьев -гр. Караганда, Казахстан, и Ольга Фаляхова - гр. Казан, Русия.

Номинация „Жестово пеене. Ансамбъл“

Колектив за жестово пеене „Стиль“ - гр. Караганда, Казахстан.

Гран-при – танцова група към Сдружение "Социален център Бургас"- гр. Бургас с председател Марионела Стоянова и техния танц "На път за Европа“ с хореографи Николай Парушев и Жана Пенчева и музикален педагог Анка Янева.

Наградата на публиката за най-мъдър участник получи Султанка Костадинова - 84 години от група за стари градски песни „Елпида“ гр. Поморие.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017