Новини от община Несебър

Несебър се побратими с руското Звездно градче

Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името Звездното градче. Събитието се състоя по време на фестивала „Отечество“, организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година на живописния български полуостров. Кметовете Николай Димитров и Валерий Токарев подписаха официалните документи в представителната зала на старото кметство в Несебър, като си обещаха занапред да развиват връзките помежду си. Двете страни се договориха да установят отношения на побратимяване и да ги развиват в духа на приятелство, взаимно доверие и сътрудничество, да развиват двустранни отношения във всички области, представляващи взаимен интерес, да разширят контактите и общуването между гражданите на двете страни, да съдействат за развитието на взаимноизгодното икономическо и търговско сътрудничество, да развиват сътрудничество в областта на културата и образованието, основавайки се на близостта на културните традиции на жителите на двете общности, да стимулират развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма и спорта.

На събитието присъстваха още тримата заместник-кметове на Община Несебър – Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“, Павел Журавльов, ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България, директор на РКИЦ и първи секретар на посолството на РФ у нас, Андрей Кривоносов, директор на Дома на космонавта в Звездното градче Людмила Котлова, главен художествен ръководител в същата институция и др.

По повод побратимяването градоначалниците на Несебър и Звездното градче бяха поздравени от космоса от двама космонавти – Олег Артьомов и Сергей Прокопиев.

Кметът Николай Димитров в началото на срещата подчерта, че градът има множество международни връзки, в това отношение и с руски общини, които се стреми да подържа на високо ниво, такова, каквото да отговаря на статута му на град световна културна ценност. Той подчерта, че Несебър е позната туристическа дестинация и град, известен със своята богата културна и фестивална програма. Той не пропусна да подчертае, че много руски граждани имат собственост на територията на общината. Валерий Токарев благодари за гостоприемството и за приятната възможност официално да се скрепят и развиват добрите взаимоотношения между двата града.

Павел Журавльов, първи секретар на посолството на Русия у нас сподели, че се радва да присъства на събитие, демонстриращо приятелство и добронамереност между двете страни и покани двамата кметове на форум на побратимените градове през септември във Варна.

След думите, афиширащи приятелство, бяха разменени и множество подаръци. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от кмета на Звездното градче бе книга, посветена на космоса, редактирана лично от Валерий Токарев. Николай Димитров поднесе на Токарев плакет на Света Богородица – закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на града световна ценност, а на Павел Журавльов връчи почетен плакет на Община Несебър.

Последва разходка на полуострова, даваща възможност на гостите да се докоснат до красотата и хилядолетното наследство на единствения български град на ЮНЕСКО.

Малко по-късно от сцената на амфитеатъра стратира третото издание на фестивал „Отечество“ с официалните обръщения на кметовете на Несебър и Звездното градче. Пъстрият форум даде сцена за изява на малки и големи таланти, като любопитна подробност е, че участниците във форума бяха все от градове, свързани по един или друг начин с руски космонавти, като Звездното градче, град Гагарин, Оренбург. Водещ на фестивала и основен двигател на проявата бе Людмила Котлова, представител на Звездното градче.

Преди отличаване на най-добрите в неделната вечер, по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни, поздравително слово произнесе отец Арсений от църквата „Св. Успение Богородично“. Специален поздрав към участниците и гостите поднесоха талантливи деца на Обединената общинска школа по изкуствата – Несебър, които впечатлиха публиката с Влашки танц. С концерт на лауреатите бе поставен финал на космическия фестивал.

Биографията на полковник Валери Токарев е завидна. Той е известен руски космонавт, пътувал е в космоса два пъти и е извършил две кариерни космически разходки. Удостоен е със званието „Герой на Руската федерация“, както и с други ордени и медали на Русия. Преди да заеме поста кмет, е бил тест космонавт в намиращия се в Звездното градче Центърът за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“ - главното съветско и руско учреждение за подготовка на космонавти.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017