Новини от община Несебър

С четиридневни тържества бе отбелязан празникът на Обзор

С четиридневни тържества, организирани от НЧ“Изгрев 1927“ и Кметство Обзор, бе отбелязан празникът на Обзор. Курортното градче празнува в деня, когато Православната църквата чества рождеството на Йоан Кръстител, а народът – Еньовден.

Първата проява започна още на 21 юни и беше насочена към най-малките. На амфитеатъра се състоя забавен карнавал „Детска фиеста“, на който приказни герои оцветиха улиците на града, а за веселото настроение се погрижиха младите дами от клуба по зумба „Зумба-Обзор“. На следващия ден, центърът на града се обагри в шарени краски от ръчно изработени изделия на занаятчиите от фестивала „Обзор на занаятите“, който продължава до 25 юни.

Почивният съботен ден премина под знака на спортните емоции. В ресторант „Севастопол“, под патронажа на кмета на града - Христо Янев, се проведе шахматен турнир, в който взеха участие отбори от града и региона. Победител в надпреварата стана „Първи отбор” на Обзор. За поредна година градът стана част и от маршрута на XXI-то ретро рали "Нептун", което стартира във Варна с крайна точка в Св. Влас.

Празничният неделен ден започна с литургия в храма „Св. Йоан Предтеча“, отслужена от епископ Йеротей от Поморийския манастир „Св. Георги“. Курбан за здраве бе организиран от църковното настоятелство при храма за здравето на всички миряни, а празничната литургия бе уважена от кмет на Община Несебър Николай Димитров и зам.-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев. Малко по-късно на площад „Свобода“ беше организиран кулинарния базар под надслов „На Еньовденска трапеза“. В събитието традиционно взеха участие местни жители и представители от съставните селища на общината, приготвяйки кулинарни изкушения. С еньовденски боб, подправен с омайни билки и приготвен с много любов, бяха нагостени посетителите проявата.

На амфитеатралната сцена на града, жителите и гостите имаха възможност да се насладят на тържествен концерт с участието на групи и състави към НЧ „Изгрев 1927“ –Обзор. Самодейците към читалището разгърнаха цялото фолклорно богатство на България пред публиката, демонстрирайки красотата на българското народно творчество, чрез уникална хореография на танците, дълбоки гласове на хористи и палитра от неповторими изпълнения на най-малките участници. Със специален поздрав поднесе Детският танцов състав "Кадънжа" от с. Кубей, Украйна, което е в побратимени отношения с Обзор. Поздравителни слова поднесоха кметът на града Христо Янев, кметът на община Босилово, Македония Зоран Зимбаков и Роберт Майер, водач на делегацията от Мьодлинг, Австрия.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017