Новини от община Несебър

Несебър отбеляза 24 май с фанфарна музика, тържествено награждаване на учители, културни дейци и ученици и концерт

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители, културни дейци и ученици от цялата община и пъстър фолклорен концерт. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“, а началото на честването поставиха вдъхновени изпълнения на фанфарния оркестър към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш.

От сцената, обособена пред Центъра за култура и образование „Артиум“ градоначалникът отправи приветствие, в което изрази своята почит и уважение към учителите, културните и просветни дейци. Той отбеляза, че светлият 24 май пази нашата идентичност и ни дава самочувствие на народ с писменост и културна история. Веднага след това кметът на Несебър награди заслужили учители, културни дейци и ученици от цялата община.

Празничната програма продължи с тържествен концерт, в който пламенно слово за делото на светите братя произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство”, а Ели Ангелова и Зигфрид Цаниер към ДТС при НЧ „Яна Лъскова - 1905“ изпълниха съответно стихотворенията „На Кирил и Методий“ от Иван Давидков и „Кирил и Методий“ („Върви, народе възродени“) от Стоян Михайловски. В проява взеха участие още Група за обработен фолклор „Славееви гласове“ към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Руска Узунова и Обединена общинска школа по изкуствата, чийто репертоар бе на фолклорна тематика – публиката се наслади на песните „Бре де се е чуло и видяло“ и „Прочу се Странджа планина“, както и на танца „Шопски мегдан“. Изпълнението на Николета Белчева от Детско вокално студио „Сюрприз“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“ на песента „Вълшебен ден“ също развълнува присъстващите на площада.

Финал на празничните събития, които разчувстваха силно публиката, постави химнът за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета „Върви, народе възродени“. Тържествената песен събра на сцената на площада участниците в концерта и изправи на крака всички присъстващи.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017