Новини от община Несебър

Кметът на Несебър взе участие в поклонение пред паметника Руска армия във Варна по повод 9 май

В Деня на победата над фашизма – 9 май, кметът на Община Несебър Николай Димитров участва в поклонението пред паметника на Съветската, настоящата Руска армия във Варна по случай държавния празник на Руската федерация.

В присъствието на представители на обществеността от Варненска, Бургаска и Добричка области, както и на руски граждани, живеещи у нас, генералният консул на Руската федерация във Варна, Негово Превъзходителство Сергей Лукьянчук произнесе слово на тържеството по случай празника на Деня на победата над фашизма. Той поздрави ветераните от Великата отечествена война, както и българските ветерани, като изтъкна, че България е осеяна с паметници на участници във ВСВ – починали от раните си и погребани в българската земя и, че няма сила, която да заличи от народната памет признателността и уважението към руския войник. Присъстващите запазиха минута мълчание в знак на уважение и признателност към милионите загинали червеноармейци, сражавали се за свободата на родината си и на цяла Европа, към която принадлежи и българската армия. Преди това свещеници от Варненска и Великопреславската митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите в Отечествената война.

Венци и цветя на признателност към загиналите поднесоха от Руската федерация, ветерани от Отечествената война начело със 102-годишния ветеран Димитър Спасов, Областната управа на Варненска област, Общинския съвет – Варна, кметът на Община Несебър Николай Димитров и районни кметове на Варна, екс и настоящи депутати, почетни консули в т.ч.на Италия и Индонезия, представители на държавни ведомства и политически партии, неправителствени организации и сдружения на военноинвалиди и воини от запаса.

Поклонението се състоя пред паметника на Червената армия в Старите варненски гробища. По традиция то бе организирано от Генералното консулство на Руската федерация, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България, сред които от Бургаска област бе кметът на Община Несебър Николай Димитров.Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017