Новини от община Несебър

НЕСЕБЪР БЕ ДОМАКИН НА 9-ТА НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА-СРЕЩА „ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ“

Несебър бе домакин на 9-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ с потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, а в събитието взеха участие около 1000 души. Проявата започна с възстановка на трагични събития от 1913 г. на пристанище в Стария град и хвърляне на венци в морето в памет на загиналите бежанци. Последва литийно шествие до църквата ”Св. Успение Богородично”, където бе отслужена панихида в памет на бежанците. Програмата продължи с пленер за деца и ученици под надслов „Моето родословно дърво“ в Старата Митрополия.

Малко по-късно в читалище „Яна Лъскова” кметът на Несебър Николай Димитров заедно с вицепрезидента на България Илияна Йотова, Лазар Япаджиев, заместник-кмет на Община Несебър и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България откриха 9-тата Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ на потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. В обръщението си домакинът изтъкна, че е важно човек да помни своите корени и историята на своя род, за да може да преодолява предизвикателствата на времето и да върви напред. Той не пропусна да благодари на НЧ „Яна Лъскова – 1905”, на Съюза на тракийските дружества, и най-вече на Тракийското дружество в Несебър, което помага на общинското ръководство в различни благотворителни и родолюбиви каузи и инициативи.

Вицепрезидентът Илиана Йотова също поздрави присъстващите в салона на читалището. В обръщението си тя сподели, че е важно да има уважение към българската историческа памет и да се съхранява на завета на предците ни.

Виолета Георгиева, председател на Тракийското дружество в Несебър в словото си подчерта, че за да знаем накъде вървим, трябва да помним откъде идваме. Тя не пропусна да благодари на ръководството на Община Несебър за подкрепата в родолюбивите им инициативи.

По време на проявата в читалището председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов връчи златен плакет на вицепрезидента Илияна Йотова и на Николай Димитров заради активната им подкрепа за каузата на потомците на тракийските бежанци. Плакети за дейността си получиха още зам.-кметът Лазар Япаджиев и председателят на Тракийското дружество в Несебър Виолета Георгиева. Кметът Николай Димитров връчи на Илияна Йотова почетен плакет на Община Несебър.

Малко след това той, вицепрезидентът на България и председателят на съюза на тракийските дружества наградиха отличените участници в конкурс за есе на тема „Завръщане към корените. Родовата памет е жива“. Програмата продължи с емоционалния и запомнящ се спектакъл на ФФ „Българка“ под надслов „Роден дом. Земя на дедите ни”, който докосна всеки един от публиката.

В късния следобед в Новия Несебър бяха поднесени венци и цветя пред паметника на тракийските бежанци в знак на почит и памет към миналото. Непосредствено след това в градинката около паметника кметът на Несебър Николай Димитров, заместник-кметът Лазар Япаджиев и Виолета Георгиева, председателя на Тракийското дружество в Несебър, посадиха дърво, към чиито корени бе поставено и послание, отправено към идните поколения. Последва концерт на тракийския певец Данислав Кехайов и ансамбъл „Слънчев бряг” на пл. „Жулиета Шишманова“, където част от публиката се включи в българските хора.
Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017