Новини от община Несебър

1082 ученици са прегледани по време на кампания за превенция на детското здраве

Общо 1082 ученици са прегледани по време на кампания за превенция на детското здраве, насочена към гръбначните изкривявания (сколиоза) и неправилната стойка в училище. При 21 деца са констатирани  гръбначни изкривявания, като на родителите на учениците с отклонения са дадени съвети и препоръки за мерките, които е необходимо да предприемат и са насочени за допълнителна консултация.

В мащабната кампания бяха обхванати ученици от 1 до 5 клас и деца, активно занимаващи се със спорт от всички класове. Здравната инициатива бе организирана от Община Несебър и специалистите от Специализираната болница по рехабилитация - Несебър /СБР/ и МЦ „Месемврия“. Кампанията, която стартира от СУ “Любен Каравелов“ - Несебър и обхвана всички училища от съставните селища на общината, се осъществи със съдействието и подкрепата на кмета на Несебър Николай Димитров.

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или на дясно). При наличието на такова изкривяване често се появяват вторични изкривявания, които са в следствие на опитите на тялото да стабилизира стойката си. По този начин главата, раменете и таза се накланят в посока противоположна на гръбначното изкривяване. Изкривяването може да се намира в различни области на гръбнака, като причинява дисбаланс на мускулите, които ни държат изправени, което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. Възможно е да се получат структурни изменения на целия гръбнак, както и скъсяване на размера му, които зависят от градуса на изкривяването. 
Сколиозата може да е в следствие на : 
- рахит
- неправилна стойка в училище или на работа
- дисбаланс в работата на гръбначните мускули
- травма, претърпяна операция или тежко заболяване
В по-често разпространената си форма сколиозата не води до изменение на формата на гръбнака и е лечима чрез физиотерапевтични упражнения, правилна стойка и плуване.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017