Новини от община Несебър

Стартира втори етап на кампанията за превенция риска от диабет в Община Несебър

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

В Община Несебър се проведе работна среща на тема „Реални проблеми – реални възможности за разрешаване“ по направление „Реални грижи за всеки – 2017/2021“. На заседанието присъстваха Красимира Тодорова, директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности“ в Община Несебър, Радка Жекова от РСНЦ „Диабетни грижи“-Бургас, Дочка Коджабашева от Сдружение „Авигея Шаама“-Несебър и представители от пенсионерските клубове от населените места в общината.

На срещата Радка Жекова представи крайните резултати от скрининга, проведен през изминалата година. От него става ясно, че общо 371 жители на Община Несебър, повечето от които пенсионери, са се включили в изследването за превенция риска от диабет.

Мащабната инициатива стартира от Обзор в края на миналата година и обхвана всички населени места в общината. С високи стойности на кръвната захар са 84 човека, голям е процентът на хората с измерени високи нива на кръвното налягане. Всички граждани с измерени стойности над референтните бяха насочени за консултация и преглед от личен лекар. На 20 човека с високи нива на кръвна захар бе направено лабораторно изследване на гликиран хемоглобин в пенсионерския клуб в Слънчев бряг, където бе осигурена мобилна лаборатория със съдействието на СНЦ „Верният настойник“ и Сдружение „Авигея Шаама“.

След представяне на свършеното до тук, на срещата се обсъдиха и възможностите за продължаване на програмата „Реални грижи за всеки“ според потребностите на жителите на общината. Радка Жекова представи план-програмата за предстоящата година, която включва срещи и консултации със специалисти организирани по предварителен график по населените места и лекции със здравна информация. Г-жа Жекова дискутира с присъстващите граждани, възможността всеки пенсионерски клуб да закупи апарати за измерване на кръвно налягане и глюкомери, като от сдружението доброволно ще обучат хора за работа с апаратите, за да може периодично във всеки клуб да се правят измервания.

Представителите на пенсионерските клубове получиха обработените анализи от проведения скрининг по населени места.

На финала на срещата Радка Жекова благодари на Общинска администрация в лицето на кмета на Несебър – Николай Димитров, за доброто партньорство между общината и РСНЦ „Диабетни грижи“-Бургас. И по този повод тя връчи благодарствени адреси на градоначалника, Красимира Тодорова - директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности“, и кметовете на всички населени места в общината, оказали съдействие за провеждането на първоначалния скрининг.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017