Новини от община Несебър

НАД 150 ДЕЦА ОГЛАСИХА УЛИЦИТЕ НА НЕСЕБЪР НА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА

 Спазвайки обичая всяка година на Лазаровден и Цветница в Несебър улиците на града се огласят от народни песни и танци в изпълнение на възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата. Вчера и днес в отбелязването на пролетните празници взеха участие над 150 деца на школата.

В съботния ден, пременени в народни носии, младите лазарки преминаха по улиците на новата и старата част на Несебър, като пееха обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и плодородие. В края на своята обиколка, малките възпитаници на общинската школа се събраха заедно на площад „Жулиета Шишманова” в новата част на Несебър, където представиха пред събралите се жители и гости на града лазарски песни, хора и танци и създадоха пролетно настроение на всички.

Празничната атмосфера продължи и на Цветница, когато песните и игрите на децата огласиха Несебър отново. Изпълнителите се събраха на пл. „Месамбрия”, откъдето тръгна шествие до църквата „Св. Успение Богородично“. Там от сутринта се стичаха вярващи, за да запалят свещ за здраве и да си вземат осветена върбова клонка. Сред миряните, които спазиха традицията на Цветница бяха кметът на Несебър Николай Димитров и семейството му. Обичая спазиха и възпитаниците на ООШИ, които достигайки храма, огласиха двора му с песни и танци, а след това всяко дете взе от църквата върбова клонка. След кратък танц на една от крайбрежните улици в Стария Несебър, децата се отправиха към река „Хаджийска“, където да изпълнят ритуала „кумичене“ – хвърляне на върбови венчета в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали, се избира за „кумица“. В духа на традициите, децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада в Новия Несебър, където с последното изиграно хоро поставиха край на пролетните празници.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017