Новини от община Несебър

Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър и израелска поетеса

Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър Николай Димитров и Хава Пинхас-Коен, поетеса, професор по литература и изкуство и главен редактор на "Dimui" - списание за литература, изкуство и еврейска култура. Срещата между тях се състоя в конферентната зала на старото кметство в града на ЮНЕСКО в присъствието на проф. Драгомир Добруджалиев от Управителния съвет на „Шалом“ – Бургас и представители на Общинска администрация.

В началото на срещата кметът информира своята гостенка, че с предишния посланик на Израел у нас Шаул Камиса-Раз са обсъждали идеи за съвместни културни събития, както и развитието на отношенията между Несебър и израелския град Ейлат. Николай Димитров изтъкна, че общината от години посреща първите израелски туристи на своя територия, като за тях и за всички гости в морския център Общинска администрация се стреми да осигури безопасни условия за спокойствието и сигурността  при престоя им.

В отговор на това Хава Пинхас-Коен сподели, че нейни приятели от Израел са й разказвали за отличните впечатления, които имат от Несебър и то не само като природни и културно-исторически забележителности, а и заради отношението на хората тук.
По време на срещата бе  обсъдена възможността за културен обмен и по-конкретно евентуално сътрудничество в областта на литературата, като писателката изрази готовност при конкретен проект и идея да съдейства за осъществяване им. Кметът изрази увереност, че биха могли да се намерят и още допирни точки в различни области на изкуството, които да се развият съвместно.

Срещата завърши с размяна на подаръци и снимка за спомен. Финал на посещението на поетесата бе разглеждането на църквата „Св. Стефан“ и музей „Старинен Несебър“.


Хава Пинхас-Коен е израелски писателка  и поетеса. Тя е родена в еврейско семейство от български имигранти през 1955 година. Семейството й бяга от европейския континент след Втората световна война в Израел.
 Проф. Хава Пинхас-Коен  преподава еврейска литература и история на изкуството в Еврейския университет в Йерусалим. Тя е разработила специален метод за интегриране на литературата, библията, визуалните изкуства и киното. Тя също е рецензент на книги, преводач и журналист за ежедневния вестник " .
Пинхас-Коен има издадени 9 книги с поезия. Стиховете й са преведени и се появяват в различни антологии на английски, френски, сръбски, хърватски, холандски, гръцки, български, китайски и испански. През 2009 г. сборник с нейна поезия е преведен на холандски и публикуван в Амстердам. Тя е поканена на много фестивали по поезия в Европа и Южна Америка.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017