Новини от община Несебър

Деветокласници от Несебър научиха ценни правила за безопасност и сигурност в интернет

Две паралелки деветокласници от СУ,,Любен Каравелов” – Несебър, получиха ценни съвети и усвоиха важни правила как да се справят с кибертормоза в онлайн пространството и по-точно как да реагират при изнудване от педофили или други зложелатели в мрежата.

,,Може да се каже, че скоростта на интернет в България е на едно от първите места в ЕС по бързина и това е предпоставка за засилено присъствие на зложелатели. Киберпрестъпленията са на трето място в класацията на Европол по най-често случващите се в ЕС.” – каза говорителят на Апелативна прокуратура Кремена Стефанова, която бе специален гост в срещата с ученици в Несебър. Тя описа профила на педофила в мрежата, методите и начините му за примамване на жертвите и разясни на младежите къде и как да се подават сигнали при съмнение за кибертормоз.

По време на проявата учениците изгледаха интересен филм, от който става ясно, че в мрежата никой не е сам и  никой не е застрахован от недружелюбни хакери, чиято цел е чрез публикуване на компрометираща информация или снимки за даден потребител, да го изнудват за пари и да го държат в подчинение. Децата са най-уязвими в такива ситуации, затова и правилното общуване в мрежата е един от вариантите за предпазване.

,,Винаги проверявайте профила в социалната мрежа, на този който иска контакт с вас. Може да го направите чрез общите приятели, снимките в този профил и активността му. В случай на кибертормоз запазете информацията в компютъра или телефона си, и незабавно сигнализирайте правоохранителните органи.” препоръча инспектор Николай Стоянов от Икономическа полиция.  

Инспектор ДПС при РУ - Несебър Димо Димов препоръча на младежите: ,,Бъдете учтиви с хората онлайн. Мислете за всичко, което пишете и дали то може да бъде болезнено или смущаващо за останалите дори да е смешно. Не изпращайте съобщения, когато сте ядосани. Не забравяйте, че нищо не е завинаги изтрито.”

Красимира Тодорова,  зам.-председател на МКБППМН и директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности” към Община Несебър, напомни на подрастващите за интернет рисковете и даде няколко важни съвета за безопасно общуване в мрежата, където всичко е възможно и граници няма: ,,Интернет е всеобхватно пространство, в което често си мислим, че трудно може да ни се случи нещо лошо. Никога не казвайте паролите си,винаги пазете тях и ПИН-кодовете си у вас. Прегледайте опциите за поверителност, те могат да ви дадат допълнително ниво на сигурност.”

Съдия Берберова-Георгиева към Районния съд в Несебър разясни на учениците приложимото в България законодателството, свързано с престъпленията в киберпространството, както и наказанията, които законът предвижда за извършването им. „Наличието на по-скоро виртуални, отколкото физически следи от тези престъпления, както и скоростната промяна в обстановката в интернет създават трудности при доказване на тези престъпления”, уточни тя и допълни, че всички участници във виртуалното общуване трябва да се отнасят с отговорност и разбиране към сериозността на онлайн рисковете.

Проявата бе организирана от Районен съд - Несебър, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Несебър и ръководството на СУ,,Любен Каравелов”.

Събитието завърши с призива на психолога към МКБППМН Румяна Костова, че попаднеш ли в капана на хакерите  и онлайн тормоз на твой ,,приятел” не си сам. „Доверете се на родителите си, на учителите си, на полицията“, отправи апел тя. Освен това учениците научиха, че при онлайн тормоз може да сигнализират на телефон 124 123, както и наhttp://www.web112.net/ и www.cybercrime.bg/ .

Тази година световната общност за 15 път отбелязва Международния ден за безопасен интернет, който е по инициатива на програма ,,Безопасен интернет” на Европейската комисия. Мотото на тазгодишната кампания е  ,,По- добрия интернет започва от теб”.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017