Новини от община Несебър

Стартира кампания за превенция на детското здраве в Несебър

Община Несебър, с личното съдействие на кмета Николай Димитров, и специалистите от Специализираната болница по рехабилитация - Несебър /СБР/ и МЦ „Месемврия”, стартираха кампания за превенция на детското здраве насочена към гръбначните изкривявания (сколиоза) и неправилната стойка в училище.
Кампанията стартира от СУ“Любен Каравелов“ гр.Несебър, като в медицинския кабинет на училището д-р Иван Хърков прегледа всички 736 деца от 1ви до 6ти клас. От тях 18 деца са със сколиоза, като на родителите са дадени препоръки за мерките, които да предприемат.
Прегледите продължават във всички училища от съставните селища на общината като ще бъдат обхванати всички ученици от І до V клас, включително ученици, активно занимаващи се със спорт (трениращи в отбори и спортни клубове) от всички класове.

 

Сколиоза
Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или на дясно). Това заболяване се счита за най-сериозно из между трите вида. При наличието на такова изкривяване често се появяват вторични изкривявания, които са в следствие на опитите на тялото да стабилизира стойката си. По този начин главата, раменете и таза се накланят в посока противоположна на гръбначното изкривяване. Когато водещата кривина е отдясно, сколиозата се нарича декстросколиоза, а когато е наляво се нарича левосколиоза. Изкривяването може да се намира в различни области на гръбнака, като причинява дисбаланс на мускулите, които ни държат изправени, което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. Възможно е да се получат структурни изменения на целия грабнак, както и скъсяване на размера му, които зависят от градуса на изкривяването. Заболяването бива вродено или придобито. 
Аномалии по време на бременноста са причина за появата на вродена сколиоза. Придобитата сколиоза могат да са в следствие на : 
- рахит
- неправилна стойка в училище или на работа
- дисбаланс в работата на гръбначните мускули
- травма, претърпяна операция или тежко заболяване

В по-често разпространената си форма сколиозата не води до изменение на формата на гръбнака и е лечима чрез физиотерапевтични пражнения, правилна стойка и плуване. Когато са на лице структурни изменения се наблюдава усукване на гръбнака. За да се спре влошаване на заболяването, а в най-добрия случай и за да се лекува се носи корсет (при децата това се прави до завършване на пубертета, а понякога се стига и до операция, при която се поставят имплантанти ).

ГРАФИК НА ПРЕГЛЕДИТЕ

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017