Новини от община Несебър

Несебър се утвърждава като дестинация за сватбен туризъм

Две двойки влюбени ще се врекат на 8.08 и още толкова на 18.08 2018

Несебър се утвърждава все повече като предпочитано място, където се вричат във вярност влюбени двойки не само от България, но и романтици от къде ли не. Предпочитанията за сключване на брак именно на живописния културно-исторически полуостров, превръщат единственият български град в ЮНЕСКО в дестинация за сватбен туризъм през последните години. Именно и този вид туризъм местната власт се стреми да наложи. Кметът на Несебър Николай Димитров нееднократно е подчертавал,  че от години общината работи за развитие на сватбения туризъм и за имиджа на Несебър като град на любовта.

През изминалата година браковете, сключени в града на ЮНЕСКО са общо 108, като от тях 9 са присъставени. От тези девет има между българин и швейцарка, българка и холандец, българин и германка. В Несебър своята любов са запечатали с подпис и влюбени от Армения, Беларус, Казахстан, Русия, Ирландия, Румъния, Сирия, Унгария, Молдова, Македония Норвегия,  Филипините и др.

Първата сватба през изминалата 2017 г. е била на 5 януари, а последната се е състояла на 17 декември.   За изминалата година според статистиката Менделсон е звучал най-много през септември - 18 пъти, а през юли, август и октомври са сключените бракове за били по 14 и за трите месеца. През януари и декември има регистрирани най-малко бракове - съответно три и два. Любопитен факт е, че на 13 май 2017 година има сключени 3 сватби, а на 14 февруари- 2. На датата, събираща  много седмици – 7.07.2017 – е сключен само един граждански брак.

Един от бракове, който прави впечатление за 2017 година е на семейство Василеви от Хасково, които избират Несебър за заветното „Да“. Двойката разказва, че са искали сватбата да е нестандартна и да избягат от показността на съвременните церемонии. Решили са да комбинират почивката си със събитието. Те сключват брак в залата на старото кметство. В големия ден младоженците са облечени с оригинални тоалети с българки шевици. „Избрахме това облекло, защото сме българи, и обичаме българското. Организирахме всичко в рамките на един месец. Дрехите ни ги уши едно варненско ателие за народни носии, всичко стана по телефона и през интернет. Но беше един незабравим за нас ден, на едно прекрасно място.“, споделя двойката и допълва, че „с удоволствие ще идваме в прекрасния Ви град, при всяка възможност“. 

Интересен за 2017 година е брак между мъж на 66 г. и жена на 65 г. и двамата българи, който е поредното доказателство, че за любовта възраст няма. Друг случай в подкрепа на всеизвестната истина, че няма граници за любовта са  младоженци с разлика от 23 години във възрастта, които са си казали „Да“ в магнетичния Несебър.

 Че градът на ЮНЕСКО е притегателно място за романтиците показва и справка в  ритуалната зала,според която още от милата година има запазени две дати за сключване на брак, най-вероятно заради струпването на толкова много осмици. Две двойка са изявили желание да се оженят на 8 август, също толкова са и на 18.08.2018 г.  

Прави впечатление обаче, че предбрачните договори за 2017 година  няма.

Първата сватба през настоящата 2018 г. се е състояла на 5 януари. За януари браковете са общо 7, от които два са присъставени. През втория месец от годината до този момент е записана една церемония. Една е и планираната сватба през март, а две са за април.  Засега браковете, записани за месец май са 5, а за юни сватбите са седем, от които 3 ще се състоят в един и същ ден. Три са планираните сватби за юли, а за август -7,  за момента става ясно, че шест пъти ще звучи „Сватбеният марш“ през септември.  

Сред непреходната красота на Несебър, очарователен и магнетичен и през четирите сезона, всеки може да изрече  своя обет за вярност и да направи сватбения си ден незабравим, а споменът за него да се връща в съзнанието като сбъдната приказка, за която трябва да се  разкаже.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017