Новините от община Несебър


За четвърта поредна година Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се участници в конкурса за в изработка на мартеници. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“ точно на 1 март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява е по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, като тази година участниците бяха повече от предходната година и бяха направили смайващи произведения на изкуството - и като замисъл и послание, и като изработка. Сред уникалните творения в изложбата, пред които се снимаха не един и двама посетители, бе Баба Марта в човешки ръст седнала кротко пред макет на къща с двор, изработен изцяло от естествени материали в духа на българските традиции.
Публикувано на 02.03.2017 от Пресцентър Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ
ТЪРЖЕСТВЕНО 3 МАРТ

Община Несебър кани гражданите и гостите на града на тържественото честване на Националния празник 3 март, което ще започне от 10 часа с празничен молебен за България в църквата „Св. Успение Богородично“. В 11 часа пред Крепостните стени ще бъде издигнат флагът на Република България. Веднага след това ще има специална програма, посветена на бележитата дата.
Публикувано на 01.03.2017 от Пресцентър Община Несебър

Баба Марта, Пижо и Пенда и техни верни помощници посетиха двете най-големи детски градини на територията на Несебър - ДГ „Яна Лъскова“ и ДГ „Калина Малина“ и зарадваха малчуганите, които с нескрито вълнение и малко нетърпение ги чакаха. Присъствието на митичните за българския фолклор персонажи изпълни с голям ентусиазъм децата, които не пропуснаха да поздравят своите гости с тематични стихове и песни. Баба Марта, цялата грейнала от радост, не се умори да раздава усмивки както в ДГ „Яна Лъскова“, която посети първо, така и в ДГ „Калина Малина“. Най-известната мартенска баба приветства възпитаниците на детските градини, а веднага след това една от помощниците й разказа на мъниците най-известната легендата за възникването на мартениците.
Публикувано на 01.03.2017 от Пресцентър Община Несебър

Ученическите игри в Несебър излъчиха още участници за областния етап на надпреварата. В два поредни петъка – 17 и 24 февруари, се състояха срещите по волейбол и бадминтон.
В първите игри възпитаниците на СУ „Любен Каравелов“ - Несебър заеха 4 първи места, като в три от срещите противниковите отбори не се явиха.Със служебни победи се поздравиха отборите девойки /VIII-X клас/, юноши /VIII-X клас/ и юноши /XI-XII клас/. Волейболната среща при момичета от V-ти до VII-ми клас завърши с успех и първо място за СУ „Любен Каравелов“. Втората позиция е за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Обзор, а на трета е ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Свети Влас.
Публикувано на 28.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

Учениците от ПГТ ,,Иван Вазов” – Слънчев бряг се запознаха с рисковете, които крие употребата на наркотици на среща, организирана по идея на училищното ръководство на гимназията, със съдействието на МКБППМН към община Несебър, Областна дирекция на МВР- Бургас в лицето на Веселина Тодорова, обединяващ полицай към Детска педагогическа стая, Районния съд в Несебър в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева и Димо Димов, инспектор от Детска педагогическа стая към РУП-Несебър.
Публикувано на 28.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

ПОКАНА ЗА 1-ВИ МАРТ - ДЕН НА МАРТЕНИЦАТА

Уважаеми съграждани,
За четвърта поредна година община Несебър организира изложба на мартеници и концерт, част от инициативата „Да съхраним изконните български традиции“. Изложбата ще се открие в 17.30 ч. във фоайето на читалище „Яна Лъскова– 1905“, след което от 18.00ч. ще започне концерт с участието на група за изворен фолклор „Вардарка“ – с. Равда и ООШИ-Несебър.
Заповядайте!
Публикувано на 27.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

Празникът Сирни Заговезни събра в неделния следобед на сцената на читалище „Яна Лъскова“ в Несебър чудати, познати и непознати приказни и неприказни герои, филмови персонажи, герои от популярни игри, както и същества, родени от творческия импулс на участниците в проявата. Цветната палитра от оригинални и майсторски направени костюми на вещици, феи, пирати, елфи, роботи и ред други представители на безкрайния свят на въображението постави пред приятната задача да оцени конкурентите жури в състав: Михаела Георгиева, председател и директор на ОДК- Несебър, и художниците Видка Либчева и Йордан Йорданов.
Публикувано на 27.02.2017 от Пресцентър Община Несебър
Един от най-впечатляващите и колоритни български празници Кукеровден бе почетен днес във физкултурния салон на ДГ „Моряче“ в Несебър. Децата от всички групи с много вълнение и настроение се включиха в отбелязването му, като сами или с помощта на своите родители бяха изработили причудливи, но много оригинални маски, които покриваха лицата им. Дегизирани по този начин, малчуганите уплашиха и прогониха далече зимата и злите духове и се приготвиха да посрещнат пролетта.
Публикувано на 27.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

Две родолюбиви прояви се състояха в ДГ „Калина Малина“ в Несебър, в които взеха участие деца от предучилищните групи „Звездичка“ и „Златна рибка“. В първата, възпитаниците на група „Златна рибка“ изразиха своето преклонение пред Апостола на свободата с рецитал на стихове и песни, посветени на една от най-светлите личности в българската история. Във викторината за живота и делото на Дякона бъдещите първокласници показаха отлична подготовка и впечатлиха своите родители със знанията, които имат за големия патриот и революционер. С въздействащо изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ децата върнаха присъстващите със 144 години назад във времето, когато свършва земния път на Апостола на свободата и започва неговото безсмъртие.
Публикувано на 24.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

Организацията на градовете световно наследство обнови сертификата на община Несебър за 2017 година. Организацията е основана на 8 септември 1993 г. в гр.Фес, Мароко. Седалището й е разположено в Квебек, който бе домакин на Първия международен симпозиум на градовете със световно наследство през юли 1991 г. Несебър е единственият български град, вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, и е сред основателите на Организацията на градовете световно наследство.
Публикувано на 23.02.2017 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... следваща»

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015