Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪРЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ТРАКИЙСКИ БЕЖАНЦИ ПРИ МАСОВИТЕ ГОНЕНИЯ ПРЕДИ 104 ГОДИНИ

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Тракийското дружество в Несебър и ФФ ”Българка” при НЧ ”Яна Лъскова1905” взеха участие в Националната експедиция „По обратния път на дедите ни”, която събра потомците на тракийски и малоазийски бежанци от тракийските дружества от цялата страна. Родолюбивата инициатива се проведе в края на септември, като в нея се включиха и деца. Проявата бе организирана в памет на хилядите загинали тракийски бежанци при масовите гонения преди 104 години.

Основното събитие, заради което всъщност беше предприета експедицията, се състоя във втория най-малък град в България – Маджарово. Там всички участници се включиха в ежегодно провеждания Национален тракийски събор – поклонение „Ден на тракийската памет”. Всеки един от 121-те поклонници поднесе своите почит и уважение към загиналите българи през 1913 г. на издигнатия край града паметник-костница „Тракийски пантеон“.

Историята разказва, че на 4 октомври 1913 г. при Маджарово (тогава още с. Ятаджик) завършва трагичният поход в търсене на спасение на събралите се край Дедеагач българи от Беломорска Тракия. При преминаването на р. Арда край Маджарово – където е минавала границата до началото на Балканските войни през 1912 г., преследвани от башибозука на т.нар. „Гюмюрджинска автономия“, намират смъртта си над 1 800 цивилни тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци. Защитата на бежанците от безчинствата на башибозука е организирана единствено от четите на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, благодарение на които по-голямата част от бежанската колона успява да премине на отвъдния бряг на Арда.

В близост до мястото на трагичните събития се издига малък мемориален парк с параклис „Св. Петка Българска“ и паметник-костница „Тракийски пантеон“, в който са положени открити след години останки на загинали при преминаването на реката. Именно там бяха поднесени много венци и цветя в памет на загиналите българи от признателните потомци. От името на тракийското дружество в Несебър венци бяха поднесени от председателя му Виолета Георгиева.

Един от силно емоционалните моменти по време на експедицията бе представянето на ФФ ”Българка” с ръководител Дафина Налбантова към НЧ „Яна Лъскова“ – Несебър. Пред руините на оцелялата църква „Св.Богородица” в гр.Фере - обгоряла и напомняща за десетките живи изгорели жени и деца, залостили се в нея, за да не се предадат на турската потеря, прозвучаха тъжните тракийски песни, изпълнени от въздействащите гласове на несебърската формация, на фона на тъжните звуци на кавала и заупокойната молитва. Този и всички не по-малко вълнуващи моменти от Националната експедиция „По обратния път на дедите ни” са заснети от екип на БНТ.

Въпреки краткия период, в който се проведе родолюбивата инициатива, всеки един участник се докосна до миналото по свой начин и почувства силата, мъката и страданията, скрити в названието „беломорски българин“. Подобни инициативи спомагат на българите да опознаят произхода си, предците си и многовековната ни история.

Преди 104 започват трагичните за стотици българи бежанци събития в Армаганската долина край днешния гръцки град Суфли. Този епизод е сред най-кървавите в съдбата на тракийските бежанци в края на Междусъюзническата война. Тогава насилствено от турци, а в последствие и от гърци, започва обезбългаряването на Източна и Западна Тракия, което трае години наред.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017