Архив новини Община Несебър

ПРОЯВА, ПОСВЕТЕНА НА ДЕТСКАТА КНИГА, СЕ СЪСТОЯ В НЕСЕБЪР

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Ученици от първи до четвърти клас на филиала на СУ „Любен Каравелов“ в Стария Несебър се срещнаха с бургаския автор Мина Кръстева по повод обявяването на 2017-та за година на детската книга, както и за да почетат  Международния ден на детската книга, който се отбелязва на 2-ри април. Ева Кирова от НЧ „Яна Лъскова - 1905“ представи гостенката пред публиката, а след това даде думата на писателката.
„Аз съм много щастлива, че организатори на това събитие решиха да ме поканят, защото имам специално отношение към Несебър. Обичам този град, не само защото той е много красив.“, каза развълнувано в началото на срещата Мина Кръстева и допълни, че в Несебър живеят една от дъщерите й и нейната внучка, които бяха сред присъстващите в зала „Сочи“ в Стария град. Фокусът на внимание в проявата бе пиесата-приказка  “Вълнуваща история за верни приятелства, опасни предателства и още по-опасни предизвикателства”, която гостуващата писателка е написала за най-малките читатели. Авторката сподели как се е родила идеята за книжката, която вече има две издания. Приказката разказва в рима как различни животни - обитатели на зоологическа градина, успяват да избягат от клетките си, да стигнат гората и да организират съвещание какво да правят по-нататък и как да стигнат до своите родни места. Прочетени бяха няколко интересни откъса от произведението,  като накрая бе направен най-важният извод, а именно, че приятелството е най-ценното нещо на света.

След това децата зададоха куп въпроси към Мина Кръстева: как и кога е започнала да пише стихове и разкази, кое е любимото й стихотворение, коя  е любимата й детска книга, как се пише за най-малките, върху какво работи в момента и т.н. Търпеливо, изчерпателно и с усмивка авторката отговаряше на въпросите, идващи от всички редове. Във хода на разговора с учениците Мина Кръстева подчерта, че и за деца, и за възрастни се пише еднакво лесно и еднакво трудно, като при произведенията за децата има и една важна особеност - пише се отговорно. Отговорно, защото авторът освен че трябва да разпалва въображението,трябва  да формира и определи добре критериите за добро и зло, защото в детска възраст се оформят характерите.
Освен, че бяха активни в задаването на въпроси, децата поздравиха гостуващата писателка, като изпълниха няколко популярни и любими детски стихотворения. Събитието, посветено на детската книга, бе организирано от Народна читалище „Яна Лъскова - 1905“.

Мина Кръстева живее и твори в Бургас. Освен за деца, тя пише поезия, сатира, разкази. Автор е и на един роман.
Неслучайно Международният ден на детската книга, който има над 50-годишна история се отбелязва на втори април.  На тази дата преди 206 години  се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен,  създал едни най-популярните приказки на всички времена като „Снежната кралица”, „Грозното патенце”,  "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно" и др.  През 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017