Архив новини Община Несебър

Несебър отново бе домакин на откриването на Световния шампионат по фолклор “World folk” 2016Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Античният амфитеатър в Несебър стана сцена на първия концерт и официалното откриване на VI Световен шампионат по фолклор “World folk” 2016. Стартът на форума премина при особена тържественост, а десетки състави, дуети и индивидуални изпълнители застанаха на сцената под разветите знамена на своите държави.

В приветствен адрес до организаторите и участниците в “World folk” 2016 кметът на Несебър Николай Димитров изказа своите поздравления за приемането на ЕАФФ като член на ЮНЕСКО. Заяви подкрепата на общината към усърдието на организаторите за провеждането на Световния шампионат по фолклор и пожела успех в благородния стремеж за запазване на фолклорните традиции. Поздравителен адрес бе получен и от заместник-министъра на културата Боил Банов, който също приветства усилията на ЕАФФ и нейните партньори за организирането на мащабния форум за популяризиране на културното многообразие и за насърчаване на междукултурния диалог.“Тук, както никъде другаде, хармонично се съчетава духовната близост и сходство в манталитета на различните култури. Фолклорната феерия може да се нарече празник на дружбата. Зарядът, получен през тези дни, нека ви сгрява до следващото издание.”, отбеляза в приветствието си генералният консул на Руската федерация Сергей Лукянчук. Малко преди официалния старт на фолклорна надпревара, президентът на ЕAFF, Калоян Николов, поздрави всички участници; благодари на домакините от Бургас, Несебър, Сл. бряг, Обзор и Св. Влас; на екипите, работили усърдно за успешното провеждане и на това издание на шампионата; на медийните партньори, чиято подкрепа е особено важна в популяризирането на традиционните световни фолклорни изкуства. „Тук сме да пазим традициите, а те – толерантността и доброто отношение между хората. Пазете духа и фолклора на своите предци.“, пожела на изпълнителите в приветствието си Калоян Николов.

Петчасовата конкурсна вечер бе богата и жанрово разнообразна. Стотици жители и гости на Несебър аплодираха изпълнителите на автентичен и обработен фолклор от всички етнографски области на България (песни, танци и хумор); формациите, представящи се със стари градски песни – изключително популярни в недалечното ни минало; индивидуални и ансамблови музикални изпълнения. Чуждестранните групи, дуети и индивидуални изпълнители също се представиха достойно и със сериозна заявка за голямата награда.

Сред официалните лица и специални гости на откриването бяха още: Вълко Любенов – доктор хонорис кауза по фолклорна музика и танци на „Анстед Юнивърсити“, продуцент и хореограф, заместник-председател на Комисия 6 към Международната организация за фолклорно изкуство IOV World – ЮНЕСКО, член на арбитражната комисия на “World folk" 2016; журиращата комисия на шампионата с председател проф. Николай Кравцов - заслужил деятел на изкуствата в Русия, кандидат изкуствовед, декан в Санктпетербургския държавен университет за култура и изкуство, лауреат "Золотой Книги Отечества", и членове: маестро Георги Янков – диригент и музикален специалист и г-н Валентин Халваджиев – хореограф; Мариана Нуцова – директор на интернет телевизия „Еврофолк“ – основен медиен партньор на събитието, член на арбитражната комисия на Шампионата, както и Кремена Стоянова - главен експерт в отдел „Несебър-Световно наследство“ към Община Несебър.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017