Архив новини Община Несебър

СТАРТИРА ФЕСТИВАЛЪТ НА МЕДА В НЕСЕБЪР

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

В съботната сутрин бе даден официалният старт на XVI-ия Национален фестивал на меда на пл. „Месамбрия“ в Стария Несебър. Около 50-ина производители от цялата страна наредиха своята продукция - мед и изключително ценните за здравето цветен прашец, пчелно млечице и прополис.

В присъствието на организатори, участници, жители и гости на града приветствие от името на кмета на Несебър Николай Димитров отправи неговият колега зам. - кметът по „Търговия и туризъм“ Лазар Япаджиев. В словото си той сподели, че форумът е неизменна част от културния календар на общината и е очакван от жителите и гостите на Несебър. Зам.-кметът пожела Фестивалът на меда да се превърне в своеобразен празник и за участниците, и за посетителите.

Традиционно приветствие към всички отправи и създателят на форума – известният несебърски пчелар - Кирил Киров. Той пожела успех на всички производители, които са дошли тук да предложат продукцията от едногодишния си труд. Малко по-късно - в зала „Сочи”, Кирил Киров запозна заинтересованата аудитория с новостите по Програмата за развитие на земеделските стопанства 2017 – 2020 г., по поръчение на Кирилка Бекриева, и.д. началник сектор „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”. На форума се разискваха и други въпроси от двама експерти от Фонд „Земеделие”, като фокусът на внимание бе върху подмярка 6.3 от Програма за развитие на селските райони, отнасяща се до подпомагане и развитие на малките земеделски стопанства в секторите пчеларство, овощарство и зеленчукопроизводство.

Богатата палитра от лечебни, диетични и разкрасителни медни предложения ще бъде на разположение на посетителите до 4 септември, когато е краят на форума.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017