Архив новини Община Несебър

Освобождението на Несебър от османска власт на 8 февруари 1878 г.

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

На 8 февруари се навършват 138 години от Освобождението на Несебър от османска власт.
Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878 г.) е едно от най-значимите събития не само в българската, но и в европейската история.
След като дипломатическите опити за решаване на Източния въпрос не водят до успех, Русия започва да се готви за война. На 24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър II Русия обявява война на Османската империя. Тя се води на два фронта – Кавказки и Балкански. На Балканския фронт главнокомандващ е великият княз Николай Николаевич. Знаменателните победи на руските войски при Шипка, Плевен и Шейново причинили обрат в хода на военните действия. След разгромяването на главните турски сили начело с Вейсел паша при Шейново на 10 януари 1878 г. пътят на руската армия на юг от Балкана бил открит.
Цялото Южно Черноморие и Несебър са освободени в заключителната фаза на войната. В началото на 1878 г. руската армия е на 20 км от Цариград. Победата е пълна. Великобритания изпраща в Мраморно море боен флот, който да предотврати превземането на турската столица. Под натиска на Великите сили и след претърпените загуби (66 000 убити и 140 000 ранени) на 31 януари 1878 г. Русия сключва с Османската империя Одринското примирие с което се прекратяват бойните действия. В Одринското примирие е определена демаркационна линия, която започва от гр. Котел по р. Медвенска, минава по р. Луда Камчия, с. Боаз дере (с. Шиварово) и през с. Уланлии (с. Руен) и р. Хаджийска достига до Месемврия (Несебър). Главното руско командване разпоредило и след примирието да продължи настъплението на руските войски с цел завземане на незаетите селища и териториите, населени с българи. Левият страничен отряд, командван от генерал-лейтенант Е. К. Делингсхаузен се отправил към селищата от Югоизточна България. Превзети са последователно Сливен, Котел и Карнобат. Ген. Делингсхаузен в свой доклад от 3 февруари до главнокомандващия пише, че се чувства остра нужда да се заемат от руските войски и селищата по черноморското крайбрежие. За тази цел той сформира специален „летящ отряд”, който има за задача да освободи Айтос, Бургас, Анхиало и Месемврия и да се свърже с войските на ген. Цимерман в Североизточна България. По пътя между Карнобат и Бургас редовни турски войски нямало, защото те отплували по море за Цариград. Имало е разбойнически шайки от башибозуци и черкези, които нападали селата. На 6 февруари 1878 г. „летящият отряд” на полк. Александър Михайлович Лермонтов превзема гр. Бургас. При влизането в града отрядът бил посрещнат от гражданите начело с духовенството и австрийския, италианския и гръцкия консули. В църквата бил отслужен благодарствен молебен. Австрийският консул предал на полк. Лермонтов ключовете на турските складове с провизии, които те оставили при остъплението си към Цариград. На другия ден по нареждане на полк. Лермонтов руски ескадрони потеглят към Анхиало (Поморие) и Месемврия (Несебър).
На 8 февруари 1878 г. 2-ри ескадрон на 13 драгунски полк начело с майор Колонтаевски превзема Несебър. Очаквайки освободителите, още преди пристигането на руските войски, местните жители обезоръжили целия турски гарнизон в града и му отнели 3 оръдия. В района върлували шайки от башибозуци и черкези, които палели и ограбвали селищата и избивали българите. Много хора от околните села били приютени и спасени в Несебър. Жителите на града, застанали зад древните крепостни стени, посрещнали много тържествено братята-освободители – с хляб и сол, камбанен звън, хоругви и икони.
Майор Колонтаевски овладял и турските складове, разположени на пристанището на града. По-късно в Несебър била разквартирувана рота от 104 Устюжки пехотен полк.
След като освободили Черноморското крайбрежие, руските войски изпълнили стратегическите цели на войната. На 3 март 1878 г. Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, който е прелиминарен (предварителен). Според него Румъния, Сърбия и Черна гора получават пълна независимост. България се създава като автономно трибутарно княжество. В освободените български територии е въведено Временно руско управление. На 22 февруари 1878 г. Месемврийска околия е включена в новосъздадената Сливенска губерния под управлението на полк. Ильяшевич.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017