Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 179 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Венци в знак на признателност пред великото дело на Апостола на свободата пред паметника му в Южния парк днес поднесоха от името на Община Несебър и Общинския съвет секретарят Стойко Стоянов и Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър - Световно наследство“, председателят на НД „Русофили“ Христо Николов и Васил Димитров, член на организацията.

Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

В деня на рождението на един от най-велики българи, нека си спомним непреходните мъдри мисли, които ни е завещал Васил Левски: „Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв.“, „Народната работа стои над всичко.“, „Дързост и постоянство!“, „Нашето драгоценно Отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“, „Дела трябват, а не думи.“, „Времето е в нас и ние сме във времето.“, “Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.“.В храма на всяка българска душа сред иконостаса на светините му, Левски е най-почитаната икона и пламъчето на възхищението, преклонението и всенародната обич никога не загасва. Всяка нация си има своя еманация и за велика наша гордост това е Апостолът на свободата. Нека по-често си припомняме думите и делата му, самопожертвователността му и великата обич към родината и свободата, за да бъдем достойни наследници.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017