Архив новини Община Несебър

САНКТ ПЕТЕРБУРГ ОТВОРИ КУЛТУРНАТА СИ СЪКРОВИЩНИЦА ЗА НЕСЕБЪР

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Санкт Петербург - един от най-забележителните градове в света със своите музеи с изключително богати колекции, красиви паркове и приказни дворци, отвори културната си съкровищница за Несебър и лично за кмета на града – Николай Димитров. Това стана възможно благодарение на съдействието на г-н Павел Васев, пълномощен министър при посолството на България в Руската федерация и директор на Българския културен институт в Москва. В Санкт Петербург кметът на единствения български град в ЮНЕСКО бе посрещнат радушно и изключително приветливо от директора на Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства - Людмила Кондратенко, която отдели специално внимание на своя гост. Целта на визитата на Николай Димитров бе да се запознае първи с архива на институцията, където се съхраняват скици и друга научна и графична документация на арх. Пьотр Покришкин, които са правени в Несебър по време на археологически проучвания през 1901-1902 г. До този момент е известно, че това безценно за нас наследство е най-старото документирано от този период и е от голямо значение за историята и културата на града. Кметът се докосна до оригиналните рисунки и скици, които Покришкин е направил в Несебър преди повече от век, а също и до други негови авторски материали, завещани на музея. Разбира се, в професионален аспект тези документи ще бъдат проучени от експерт от ИКОМОС, който ще посети фонда на музея още този месец. След като бъде събран и обработен архивният материал, както бе обявено на международния ден на музеите - 18 май, с него ще бъде подредена изложба с най-старите познати до този момент снимки на Несебър.

На финала на визитата си в музея в Санкт-Петербург, кметът Николай Димитров подари книга за българския град на ЮНЕСКО, написана от Жана Чимбулева, в знак на признателност и уважение за изключителната съпричастност и ангажираност към интересите на Несебър, които е показала г-жа Кондратенко и нейният екип. Градоначалникът е отправил към нея и покана за визита в Несебър в удобно за директорката време.

При завръщането си от Санкт Петербург, осъществено по програмата за културен обмен между Българи и Русия, кметът сподели: „Посещението ми бе изключително интересно, защото имах възможността лично са се запозная с документите, прилежно запазени в архива на институцията. Впечатлен съм културното богатство на музея и и съм изключително благодарен за съдействието на директора - г-жа Людмила Кондратенко, на шефката на архива - Елена Иванова, на любезното съдействие на г-н Павел Васев, директор на Българския културен институт в Москва.“ Николай Димитров не пропусна да сподели, че Несебър е позната дестинация в Русия, за което спомагат и споразуменията за сътрудничество в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения, подписани с няколко руски градове. А, че руснаците обичат България като място за отдих и туризъм, кметът на Несебър се увери по време на своя полет към България – нямало е празно място в самолета.

Научноизследователският музей на Руската академия за изящни изкуства притежава уникална колекция на изкуството, не само в Русия, но и в света. Възникнал е в средата на XVIII век и има забележителна 250- годишна история. Музеят разполага с една от най-големите в Русия колекция от академични образователни рисунки XVIII-XX век. Той притежава една от най-значимите архитектурни колекции в света. Там може да видите от къде започва пътя си бъдещият художник и какви са неговите стъпки към съвършенството. В музея на академията се събират рисунки, щампи, рисунки на руски и западни европейски майстори, както и отливки от произведенията на древна и западноевропейска скулптура, които служат като модел за работа в класове "Гипсови глави" и "Гипсови фигури".

Музеят на Руската академия на изкуствата е основан по времето на императрица Екатерина Велика, наред с други знакови за Санкт Петербург институции като Ермитажа например. Санкт Петербург, който в продължение на 2 века е бил столица на Русия, е истинско съкровище за всички с интереси в областта на културата, изкуството и историята, защото градът притежава най-голямото разнообразие от музеи и най-големите колекции на културно наследство в северната страна.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017