Архив новини Община Несебър

Несебър отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Стойко Стоянов, секретар на Община Несебър, Румен Кулев, председател на Общинския съвет, представители на Общинска администрация, съветници, граждански организации, общественици и жители на града поднесоха венци и цветя пред  паметника на Васил Левски в Южния парк в знак на почит и преклонение към всички, които в тежки години на изпитания са отдавали енергия, сили и живот за родината си. Така Несебър почете Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни.
Точно в 12 часа Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“, призова присъстващите, сред които и ученици от СОУ „Любен Каравелов“ - Несебър, за едноминутно мълчание в памет на героите.  След това в прочувствено и наситено с цитати от Ботев слово той припомни за безсмъртно дело на големия революционер и идеалите, които е имал. Финал на експресивната и емоционална реч, в чест на героизма на българите,  загиналите за свободата и независимостта на България,  сложи цитатът от големия поет, писател и народен будител Иван Вазов:

"Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
 умираха без страх.“


Възпитаниците на ВГ „Морски звездички“ към Общински детски комплекс - Несебър, допълниха емоционалната наситеност на проявата, като изпяха „Хубава си, моя горо.“
Днес в присъствието на председателя на Общински съвет Румен Кулев тържествено бяха раздадени и няколко членски карти на новоприетите съмишленици на Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Председателят на родолюбивата организация  Христо Николов сподели, че до момента членове на формированието са 92 души. Да продължат да съхраняват на историческата памет на народа ни,  им  пожела председателя на Об С Румен Кулев.
Подвигът на българските герои отбелязваме всяка година на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.). Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи четници от Ботевата чета.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017