Архив новини Община Несебър

Среща на тема „Хулигански прояви, наркотици и интернет престъпления“ се проведе в училището в Гюльовца

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

В ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” в с. Гюльовца днес бе организирана среща с ученици между 6-ти и 8-ми клас на тема „Хулигански прояви, наркотици и интернет престъпления“. Проявата бе по инициатива на Центъра за обществена подкрепа в Несебър и се осъществи съвместно със съдия Мария Берберова-Георгиева от Районния съд. Срещата бе с цел превенция на употреба на наркотични вещества, повишаване информираността на учениците за престъпленията в интернет пространството и последствията от тях, както и превенция на хулигански прояви на малолетни и непълнолетни лица и техните последици.

Съдия Берберова представи темата на учениците и разказа няколко реални случая от дългогодишната си практика като районен съдия, свързани с престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни деца и последиците от тях. Младежите разбраха, че трябва да бъдат по-бдителни и съобразителни в контактите си с непознати, както и че безразсъдното поведение може да доведе до въвличането им като извършители на престъпления или самите те да станат жертва на такива. Присъстващите имаха възможността и да дискутират и да задават въпроси, свързани с темата, а финалът на срещата сложиха пожелания за щастливо и безопасно лято. Организаторите на срещата обещаха да има нови дискусии по различни теми през учебната 2016/ 2017 година.

Срещата е част от годишния план за развитие на Центъра за обществена подкрепа за превенция на насилието, която включва организиране на съвместни срещи с Районния съд в Несебър. Целта е да се запознаят учениците от с. Гюльовца с правата на децата и съдебната система, наказателната отговорност на пълнолетни лица, осъществяващи сексуални контакти с малолетни и непълнолетни, както и с рисковете за децата, встъпващи в ранни бракове.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017