Архив новини Община Несебър

За изключителен принос в развитието на духовната култура наградиха Ангел Ангелов с почетен знак на община Несебър

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

На 28 април минути преди началото на поредната сесия на местните общински съветници, кметът Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Румен Кулев връчиха на  Ангел Ангелов почетен знак на община Несебър. Признанието е за дългогодишен принос и развитие на духовната култура на територията на общината и по случай 80- годишнината му.
„Изключително ми е приятно да връчим този почетен знак на нашия именит съгражданин. Това е ярък пример за човек, който спомага за духовното и културно развитие в нашата община, допринася за много обществени мероприятия“, заяви кметът Николай Димитров.
„Приемам този почетен знак с голямо емоционално вълнение, благодарност и признание“, сподели Ангел Ангелов, който пожела на всички весели Великденски празници.

     Ангел Ангелов е роден на 21.09.1935 г. Завършил е Софийската духовна семинария, а по-късно и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София със специалност „Богословие”. През 1962 г. пристига със семейството си в Несебър и започва работа в ОСО „Строителен район”-Несебър като арматурист. От 1964 е администратор, а от 1965 - управител на хотел в ДСК „Балкантурист” - Слънчев бряг. През 1972 г. завършва  Института по международен туризъм във Варна. Заемал е административно - стопански длъжности  в ПП „Възраждане”-Несебър, в АПК - Несебър, в системата на “Почивно дело” и в СКК „Морски санаториум” - Свети Влас.
Кавалер е на голямата награда на фондация “Европейски инициативи”, която му бе присъдена за изключителен  принос в духовната сфера и дългогодишната му обществено полезна дейност, заради което е обявен и за “Личност на 2005”. През 1995 г. по негова инициатива се учредява Организационен комитет при храма “Свети Атанасий Велики” - Свети Влас. За негов председател е избран Гиньо Ганев - тогава председател на Агенцията за българите в чужбина.
По повод 140-годишнината на храма /2 май 1996 г./ комитетът приема мащабна програма, включваща: реконструкция  и цялостно възстановяване на съществуващата църковна сграда, изграждане на камбанария, строеж на помощни помещения за административни и жилищни нужди,магазин за църковни принадлежности,изографисване на стените на съществуващия храм. По-късно дейността се разширява и с възстановяване на манастирските земи в землището на Свети Влас.
Ангелов се превръща в основен двигател за изпълнението на одобрените начинания. Неговата инициативност предизвиква активността на стотици хора от несебърския регион, и извън него, които с готовност се включват в боголюбивото дело и дават своята лепта за неговото осъществяване. 45 души даряват 18 853 лв., благодарение на което са изографисани стените на църквата. За периода до 2 май 2000 г. с дарения при реализацията на приетата програма от Организационния комитет се включват физически и юридически лица от Несебър, Равда,Слънчев бряг, Бургас, София, Пловдив, Стралджа, Каспичан, Разград, Шумен, като размерът им надхвърля  76 000 лв.
През 2000 г.  Ангелов  предлага и Организационният комитет одобрява разрастването на начинанията, вече и с възстановяването, реставрацията и консервацията на манастира „Св.Петър” в околностите на Свети Влас,както и на другите манастири: „Св. Власий”, ”Св.Андрей”, „Св. Илия” и „Св.Анна”  .Начинанията получават подкрепа и от министър-председателя Иван Костов,който за храмовия празник на 2 май 2000 г. уважава поканата на Организационния комитет и  лично прави първата копка по възстановяването на манастира“Св. Петър”.
В хода на изпълнението на мащабната програма, Ангелов предлага и комитетът приема една част от начинанията по изпълненията на програмата  да се включат при реализацията на проекта „Развитие на българския културен туризъм“,финансиран по програма „ФАР 2001“ на Европейския съюз.Това се случва през 2003 и част от инициативите продължават да се развиват и понастоящем.
Придобитите средства от дарения и от община Несебър, привлечени за мащабната програма на Организационния комитет, благодарение най-вече на Ангел Ангелов, към днешна дата надхвърлят половин милион. За отбелязване е, че благодарение на активността и инициативността на Ангелов чрез църковното настоятелство храмовите празници се превърнаха в празненства за живеещите в Свети Влас и несебърския регион. Възвърна се потребността на миряните от църквата, от една страна, а от друга, самата църква в Свети Влас стана близка и потребна на хора от близо и далеч. С две думи той придаде светски характер на църквата, превърна я в духовно средище.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017